Si la Bíblia és el llibre més llegit de la història, el relat del naixement de Jesucrist és, probablement, una de les històries més conegudes del món. Per tant, és interessant pensar en el Nadal com a relat, i analitzar els valors que, en la seva condició de narració, és capaç de transmetre als que ho llegeixen o escolten.

Marcin Kazmierczak, que des de fa anys dirigeix a la Universitat Abat Oliba CEU els treballs d’un grup de recerca dedicat a posar en relleu el potencial educatiu de la literatura (TRIVIUM), apunta la virtut de la humilitat. La narració de la història de Betlem ens recorda, a través de l’exemple, “que la virtut de la humilitat és una de les fonamentals”.

Com a relat, la història del Nadal activa el mecanisme de la mimesi (imitació en la vida real dels valors narrats) per convidar-nos a ser humils. Ho fa en presentar un Déu que és capaç de “rebaixar-se” per encarnar-se en un “home limitat”.

La crida a la humilitat també es troba en les circumstàncies del naixement.

MARCIN KAZMIERCZAK

Déu decideix néixer en una família modesta, sense diners per a un hostalatge. Això és una cosa que també aprenem d’aquesta història: els cristians som seguidors d’una persona pobra

En aquesta línia, cal tenir present que la presentació de la humilitat com a virtut és una de les “grans novetats del cristianisme. No era una virtut per als filòsofs grecs”, apunta aquest professor universitari.

Paradigma de resiliència

Kazmierczak, que té entre els seus àmbits privilegiats d’estudi el foment de la resiliència a través de la literatura, aprecia també que el Nadal és una “història de resiliència paradigmàtica”.

I no només per les adverses circumstàncies que superen Maria i Josep, sinó per com ho fan: “Se’ns presenta una família que funciona com un espai de suport mutu, plena de connexions afectives. Les connexions afectives són considerades pels especialistes com el pilar central de la resiliència”.

 De fet, afegeix Kazmierczak, a Betlem no trobem infelicitat o angoixa, ja que “hi ha la família com a base d’aquesta seguretat afectiva”.

No hi ha dubte que el Nadal ha estat una inspiració del més alt nivell per a la creació artística, en general, i literària, en particular.

MARCIN KAZMIERCZAK

La narració del naixement de Crist en una establia té un gran atractiu pels valors que transmet

Al portal de Betlem es donen cita una sèrie d’elements que eleven el relat: “La bellesa de la família, la posada en valor de la pobresa, la solidaritat entre els humils i modestos, la tendresa de la mare, la protecció del pare, la presència d’àngels i pastors i d’elements de la natura com els animals. Tot plegat resulta summament atractiu.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!