El franciscà Josep Gendrau Valls, natural de Berga, ha mort als 88 anys a Barcelona, a causa d’una obstrucció intestinal. La nit del 28 de desembre s’ha trobat malament i ha acudit a l’hospital, on finalment ha mort. Les exèquies es faran, si Déu vol, dissabte 31 de desembre a les 11 h al mateix santuari de Sant Antoni de Pàdua: carrer de Santaló, 80, de Barcelona.

El P. Gendrau va ingressar al noviciat de l’orde franciscà el 1950 i va fer la professió simple el 1951. La professió solemne la va fer el 1955 al convent de Berga i va ser ordenat sacerdot a la basílica del Sagrat Cor del Tibidabo el 1958.

El mateix any va ser destinat al convent parròquia de Mare de Déu de la Salut de Barcelona. Va ser vicari i també guardià i rector de la mateixa fraternitat i parròquia.

L’any 1974 va ser destinat com a superior i rector de la parròquia de Sant Rafel de la Guineueta on va exercir de rector i arxiprest.

El 1980 va ser destinat als franciscans del Remei de Vic com a guardià i rector de la parròquia-santuari de la Mare de Déu del Remei. El 1989 va ser nomenat guardià del convent franciscà de Sant Antoni de Lleida i director de la residència universitària.

El 1992 va ser elegit, per votació popular de tots els frares franciscans catalans, com a ministre provincial de la Província Franciscana de Sant Salvador d’Horta de Catalunya, càrrec que repetiria posteriorment. Durant aquest servei fa costat al P. Josep Costa per obrir Can Banús.

Del 2001 al 2009 va ser el pare guardià del convent santuari de Sant Antoni de Barcelona. El 2011 novament va ser elegit per votació majoritària com a ministre provincial dels franciscans de Catalunya fins el 2014, en què es prepara la unió de sis entitats franciscanes de la península Ibèrica en una única i nova província que es crea amb títol nou: Província Franciscana de la Immaculada (2015).

Va ser, per tant, el darrer ministre provincial de la Província Franciscana de Catalunya de Sant Salvador d’Horta.

Va ser vicari del Convent Santuari de Sant Antoni, assessor religiós del Club Nau (Nois associats units deficients), assistent religiós de les Monges Clarisses de la Divina Providència de Catalunya i Castelló de la Plana (des de l’any 1993), i assistent religiós dels OFS (Franciscans Seglars) de Badalona.

Actualment era el sagristà de la comunitat dels franciscans del convent de Sant Antoni de Pàdua de Barcelona, al carrer Santaló.

La seva tasca s’ha desenvolupat principalment en la pastoral parroquial: sagraments, catequesi, pastoral evangelitzadora i social, predicació a les famílies, col·legis, monges, frares, professor de religió, visites als malalts, pobres i necessitats.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!