Al llarg de l’any 2022, hem acompanyat fins a 3.062 persones sense llar, el 45% de les quals per primera vegada. Pel nostre centre obert han passat 2.400 persones que necessitaven un lloc d’aixopluc i que han fet servir serveis bàsics i hem visitat més de 950 persones directament al carrer. Aquest any passat, també hem garantit l’allotjament estable a més persones.
El 87% de les 3.062 persones que hem acompanyat durant l’any 2022 són homes i el 13% són dones. Aquestes xifres es refereixen a totes les persones sense llar que, durant el 2022, hem conegut i hem atès des d’Arrels, visitant-les directament al carrer, perquè han vingut al nostre centre obert a demanar orientació o a fer ús dels serveis bàsics o bé perquè viuen en algun dels allotjaments que gestionem.
En concret, durant l’any 2022 des d’Arrels, hem visitat 955 persones al carrer i de manera més intensa. El nostre equip de carrer ha recorregut tots els districtes de la ciutat per visitar les persones que viuen al ras, saber com es troben i detectar què necessiten. Durant el 2021 vam aconseguir arribar a tota la ciutat i això ens ha permès, al llarg del 2022, conèixer més persones que viuen a la intempèrie. També hem pogut visitar més les persones.
Pel nostre centre obert han passat 2.400 persones que necessitaven un lloc on resguardar-se durant el dia, fer ús de serveis bàsics o bé rebre assessorament. Aquesta xifra representa un 29% més de persones que durant l’any anterior. Un total de 588 persones han fet ús del servei de dutxa, 995 persones han utilitzat el rober i 484 han pogut guardar de manera estable a la consigna les seves pertinences i la seva documentació. En aquest sentit, 1.177 persones han demanat orientació i assessorament sobre els recursos que existeixen a Barcelona per a persones sense llar.
Hem garantit l’allotjament estable a 268 persones. La majoria d’aquestes persones s’han allotjat a pisos, gairebé un centenar dels quals individuals. També hem garantit l’allotjament a la Llar Pere Barnés, on resideixen persones que han viscut al carrer i que tenen un estat de salut orgànica, mental i neurològica fràgil, i hem ofert un espai nocturn per descansar i sentir-se protegit al Pis Zero. L’accés a l’allotjament —sempre amb acompanyament social— s’ha incrementat respecte a l’any 2021; en total, 30 persones han començat a viure en un habitatge per primera vegada.
Hem acompanyat en la mort 43 persones sense llar que coneixíem des d’Arrels perquè les visitàvem al carrer, venien al nostre centre obert o vivien en alguns dels nostres allotjaments. A l’octubre, vam celebrar conjuntament amb altres entitats un acte per recordar les persones que havien viscut al carrer i que ens havien deixat en els darrers dotze mesos a Barcelona i, en total, vam recordar 80 persones.
“Durant el 2022, hem intensificat l’acompanyament individualitzat que oferim a les persones sense llar”
FERRAN BUSQUETS, director d’Arrels Fundació
Totes aquestes dades es refereixen a l’atenció social que des d’Arrels Fundació hem ofert a persones sense llar que s’han atansat a nosaltres o que hem visitat directament al carrer; es tracta d’un nombre important de persones que ens aproxima a la situació del sensellarisme a la ciutat de Barcelona. “Durant el 2022, hem intensificat l’acompanyament individualitzat que oferim a les persones i hem fet un esforç per ampliar la nostra atenció. Aquest desembre passat, hem començat a obrir el nostre centre obert els caps de setmana i els festius perquè volem oferir aquest servei cada dia de l’any i, fa unes setmanes, hem posat en marxa les Llars Tere Villagrasa, amb deu llars individuals, on ja han començat a viure algunes persones i amb un segon Pis Zero que tenim previst engegar durant aquest 2023″, explica Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació.
L’acompanyament que fem cada dia a persones sense llar és possible gràcies al suport de persones voluntàries que s’impliquen durant tot l’any. Al llarg del 2022 han estat 337 els voluntaris i voluntàries que han col·laborat a espais com el centre obert, la Llar Pere Barnés o el nostre taller ocupacional, o que han recorregut els carrers de Barcelona per visitar les persones que hi viuen o han fet xerrades de sensibilització a infants i joves, entre d’altres.
Al juny, vam sortir al carrer durant una nit per enquestar les persones que dormien al ras a la ciutat i ho vam fer gràcies a 500 persones voluntàries; vam detectar 1.231 persones vivint als carrers de Barcelona i vam entrevistar més de 250 persones que, entre d’altres, ens van explicar que de mitjana fa 4 anys i 4 mesos que viuen en aquesta situació.
Mitjançant un voluntariat puntual o estable, amb un donatiu, canviant la mirada i trencant prejudicis, avisant-nos que una persona viu al carrer, saludar la persona i preguntant-li com es troba… són algunes de les maneres de col·laboració que hem rebut durant el 2022. “El suport que rebem per part de la ciutadania i la seva preocupació i implicació amb les persones sense llar són clau per poder transformar aquestes situacions, garantir drets i millorar la vida de les persones”, afirma Ferran Busquets.