La fraternitat universal de tots els fills de Déu per la qual advoca l’encíclica Fratelli tutti del papa Francesc és un repte sempre viu, sobretot en temps de dificultats. Aquest és el missatge que el 19 de gener el jesuïta Laurent Basanase, professor de la Pontifícia Universitat Gregoriana, va donar durant la conferència on line organitzada per l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura.
Durant la dissertació, moderada per la directora de l’Observatori, Miriam Díez, el P. Basanase va afirmar que és justament en context de crisi com l’actual (guerres, depressió econòmica, crispació política…) quan la fraternitat impulsada des de les religions és més necessària que mai. Per al jesuïta italià no es tracta de cap utopia, sinó d’una aposta real, i va posar d’exemple Timor oriental: “El parlament d’aquest país [de majoria catòlica] ha aprovat per unanimitat el document sobre la Fraternitat universal del papa Francesc i l’ha inclòs en el programa de les institucions educatives malgrat els múltiples conflictes amb la veïna Indonèsia [de majoria musulmana].” També va posar com a model el projecte Pluriel, impulsat per les universistats catòliques d’Europa i el Líban, destinat al diàleg entre cristianisme i islam en el món acadèmic.
Sobre els límits del diàleg entre confessions i cultures, el P. Basanase va admetre que les dificultats són reals i que han de ser assumides. Per tal que no es converteixin en un entrebanc insuperable va proposar l’aportació del papa Benet XVI sobre la fe i la raó: “La dialèctica és molt important, però no ho és tot per a l’home: també és molt important dilatar-la, no quedar-nos en el pensament isolat, procurar que la creença i l’amor ampliïn la raó. Així serem persones dúctils més ben disposades a acollir el tu.” Pel que fa al cristianisme i concretament a l’Església catòlica, el jesuïta va afirmar que ha de saber detectar la veritat que hi ha “a fora, en la línea del que van fer pares de l’Església, com ara sant Justí o sant Climent d’Alexandria. Aquesta mirada benvolent avui és més necessària que mai”.