Protagonista en rondalles, acudits i cançons, Francesc Vicent Garcia i Ferrandis, conegut amb el sobrenom de Rector de Vallfogona, és considerat el primer i gran poeta català del Barroc. La seva vida, obra i llegenda, i també la seva digna feina de rector del poble de Vallfogona de Riucorb, es donaran a conèixer, i molt, a partir d’ara, perquè enguany se celebren els 400 anys de la seva mort (va morir a Vallfogona el 2 de setembre del 1623).

La Institució de les Lletres Catalanes posa en marxa l’Any Rector de Vallfogona, com a encàrrec del Departament de Cultura, amb l’objectiu d’expandir el coneixement sobre la seva persona i el llegat cultural que ens va deixar. Per això, s’ha editat l’obra completa de Vicent Garcia, a cura del doctor Albert Rossich, que estarà disponible per Sant Jordi.

La commemoració i els actes que inclourà els comissaria el poeta Josep Pedrals. “Tornar a situar al pedestal que li correspon la figura literària que va ser, com a principal model poètic en català durant gairebé tres segles, és un dels objectius d’aquest Any Rector de Vallfogona”, ha expressat Pedrals en la presentació, presidida per la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe.

JOSEP PEDRALS

“Tornar a situar al pedestal que li correspon la figura literària que va ser, com a principal model poètic en català durant gairebé tres segles, és un dels objectius d’aquest Any Rector de Vallfogona”

El Dia Mundial de la Poesia, 21 de març, Catalunya el dedicarà enguany al Rector de Vallfogona i a Catalunya Cristiana ja preparem un reportatge sobre el significat del personatge, la seva vida i obra, i el poble de Vallfogona de Riucorb, on el dia 2 de setembre tindrà lloc una gran festa.

Fins aleshores, exposicions, conferències, seminaris, jornades pedagògiques i dedicacions a la poesia de Francesc Vicent en festivals com el de Poesia als Parcs faran sentir els seus poemes. La Universitat Rovira i Virgili li ha dedicat un vi i Ferrocarrils de la Generalitat batejarà un dels seus trens amb el nom de Rector de Vallfogona. La intenció és “que la gent s’acabi trobant el rector a la sopa, i que tingui bon gust”, ha expressat el poeta Josep Pedrals.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!