Els responsables de més de cent centres i clubs d’esplai de Catalunya, País Valencià, Balears i Andorra s’han reunit el 28 de gener al Teatre Modern del Prat de Llobregat (Barcelona) en l’Assemblea General Ordinària del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés.
L’assemblea, a més de fer balanç de la tasca dels centres i clubs d’esplai durant el 2022 —l’any de la tornada a la normalitat en el lleure—, ha fixat els nous objectius de futur en un moment de crisi social i econòmica. S’han aprovat la memòria i els comptes de l’exercici econòmic del 2022, el calendari i pressupostos per aquest nou any i el Pla d’Accions 2023, on la voluntat d’incidir en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i l’Agenda 2030, la seva promoció i les seves fites esdevindran un eix educatiu estratègic i prioritari. De fet, a l’acte s’han explicat alguns projectes realitzats el 2022 com la pastoral en l’esplai, així com la quantificació de la petjada ecològica de les trobades i actes realitzats.
“Els centres d’esplai sou generadors d’una ciutadania compromesa i amb criteri propi”
ANNA GRAU (presidenta del MCECC)
En aquesta línia, la presidenta del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, Anna Grau, ha destacat que “a través de les activitats que organitzem els estius i caps de setmana, treballem valors, habilitats i competències que busquen ajudar als infants i joves a aprendre a ser, a fer i a conviure en aquest món en què vivim”. I ha afegit: “Són espais on aprenem el respecte per la natura i el coneixement del país, el sentiment de pertinença a un grup i la voluntat de millorar l’entorn.”
Grau ha fet també una crida a continuar donant suport als centres d’esplai des de les institucions i principals estaments polítics, un recolzament prioritari per “poder desenvolupar la nostra tasca amb totes les garanties perquè les activitats que fem siguin de la màxima qualitat possible, sense oblidar que, sense uns recursos econòmics a l’alçada de les necessitats actuals, el lleure pot esdevenir un luxe per a algunes famílies”.
En aquest sentit, la presidenta del MCECC ha recordat la capacitat transformadora que tenen els centres d’esplai i el poder d’influència dels monitors i monitores sobre els valors de les noves generacions. També en aquesta línia ha centrat la seva intervenció la regidora de Joventut de l’Ajuntament del Prat, Esther Garcia. Ha posat en valor que “els centres d’esplai sou generadors d’una ciutadania compromesa i amb criteri propi”.
Per la seva banda, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat de Catalunya, Núria Valls, ha emfatitzat que els centres d’espai “esteu construint país amb uns valors determinats que hem de reconèixer, prevaldre i enfortir” perquè sou “un model de territori, un model de ciutadania i un model d’innovació”.
Ara bé, Valls, que ha expressat el compromís del Govern de Catalunya en el suport i reconeixement del lleure educatiu, també ha demanat als centres d’esplai la seva implicació militant en el fet que els centres d’esplai tenen un paper clau en temes com la prevenció de la violència envers els infants, la inclusió de la diversitat i l’enfortiment del català.
Al llarg de l’assamblea es van lliurar els premis “InnovAct”
També s’ha aprofitat per fer entrega dels premis “InnovAct”, el concurs que premia les activitats més innovadores realitzades durant l’any pels centres d’esplai. Els projectes “Survival Zombie”, del Centre d’Esplai Sant Maria del Jaire; “I tu, què vols pels 15 anys?”, del Centre d’Esplai Sant Joan de Viladecans, i “Ignatius 500: la santa aposta”, del Centre d’Esplai Joan Suñol, han estat els tres premiats pel jurat d’aquesta edició, mentre que un projecte del Centre d’Esplai Agiluchos de la ciutat de Barcelona ha rebut el premi del públic.
En l’acte d’entrega dels premis hi han participat la directora general de Joventut i diputada al Parlament de Catalunya, Rut Ribas; la tinenta d’alcaldia de l’Àrea d’Acció Social i Comunitària de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, Anna Martín, i el consiliari del territori Urgell del MCECC i membre del jurat dels premis, Ramon Oromí.
Ara fa deu anys les diferents realitats territorials es van unir per fer possible el MCECC, que permet que s’hagin aplegat centres d’esplai de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Balears, Andorra i Castelló. Per aquest motiu, un dels moments centrals de la jornada ha estat la commemoració del 10è aniversari d’aquesta unificació dels diferents territoris i diòcesis que conformen l’actual Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans: la Fundació Pere Tarrés, la Fundació Verge Blanca, la Fundació Santa Maria de Núria, la Fundació Santa Maria de Siurana, la Fundació Croera i la Fundació Esplai Girona-Mare de Déu del Món.
El moment més emotiu de la jornada ha arribat amb la intervenció d’Itziar Ezcurra i Joan Jiménez, mare i fill, exmonitora i infant del Centre d’Esplai Sant Pere i Sant Pau del Prat de Llobregat. Amb les seves paraules sobre les aportacions que els genera el fet de participar en un centre d’esplai, han donat el testimoni més viu de la continuïtat al llegat de l’educació en el lleure al llarg de les generacions.
El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) és una federació de centres d’educació en el lleure amb un bagatge de més de 60 anys que agrupa més de 200 centres d’esplai distribuïts entre les províncies de Barcelona, Tarragona, Lleida, Castelló, les illes de Mallorca i Menorca i també el Principat d’Andorra. Els centres d’esplai MCECC acullen uns 25.000 infants, adolescents i joves, gràcies a la tasca educativa i voluntària d’uns 4.500 monitors i monitores, xifres que converteixen el MCECC-Fundació Pere Tarrés en l’entitat de lleure més gran de Catalunya, com ha recordat durant l’acte la secretària d’infància de la Generalitat de Catalunya, Núria Valls.