El dia de Santa Eulàlia de l’any passat va morir el bisbe Antoni Vadell, als 49 anys d’edat, a causa d’un càncer de pàncrees. La seva mort, no per esperada, va causar menys impacte en el conjunt de l’Església diocesana de Barcelona i de Mallorca, d’on era originari.
Perquè encara que va estar poc més de quatre anys com a bisbe auxiliar de Barcelona (va rebre l’ordenació episcopal el 9 de setembre del 2017 a la basílica de la Sagrada Família), va ser temps més que suficient per deixar una profunda petjada en totes les persones i col·lectius que el van conèixer. Els àmbits pastorals en què més va treballar van ser els de la catequesi i l’evangelització, cosa que el va fer molt proper i accessible a tothom, especialment als joves.
Després dels funerals de corpore in sepulto celebrats a Barcelona i Mallorca, el bisbe Toni, tal com va deixar escrit en les últimes voluntats, va rebre sepultura al santuari de Nostra Senyora de Gràcia, de Llucmajor, a tocar del presbiteri. Allí, com vam titular en el número del 17 de maig del 2022 de Catalunya Cristiana, el sepulcre del bisbe descansa a recer de la Mare de Déu de Gràcia, per qui ell i la seva família tenien tanta devoció.
Alhora, com ens revelava el seu germà, Joan, va prendre aquesta decisió com un incentiu perquè l’Ajuntament de Llucmajor i el bisbat de Mallorca es posessin d’acord a l’hora d’arreglar l’entorn del santuari, tancat d’ençà que a finals del gener del 2017 unes intenses pluges van provocar l’esllavissada del pàrquing. Per motius de seguretat es va clausurar l’espai amb una tanca de protecció metàl·lica i l’accés només està permès en un horari molt restrictiu.
Ja aleshores vam informar que l’ajuntament de Llucmajor s’havia compromès a invertir 350.000 euros en les obres de reparació i consolidació del mur de contenció de l’esplanada de l’aparcament. Ara sabem que les obres, que està previst que estiguin enllestides abans que acabi el 2023, estan pendents d’adjudicació.
Un any després de la seva mort, ens preguntem quins són els fruits del treball pastoral del bisbe Antoni Vadell, que ens va convidar a “viure en gran” i, seguint el seu lema episcopal, a viure sempre alegres en el Senyor (Gaudete in Domino semper).
Per això en el número d’aquesta setmana us oferim els articles de Carles Seguí (rector de la Unitat de Pastoral de la Mare de Déu, diòcesi de Mallorca); de Carlos Bosch (director del Secretariat de Pastoral amb Joves de l’arquebisbat de Barcelona), i d’Àngels Arrabal (secretària de l’Associació de Sant Josep de la Muntanya). El llegat del bisbe Toni continua donant fruits.
Comiat d’Eduard Brufau
Molts n’heu llegit la columna setmanal de la Rauxa; o bé l’heu seguit cada estiu per les Rutes espirituals per Catalunya, o heu gaudit de la seva signatura en entrevistes i reportatges. Com ell mateix explica a la darrera Rauxa, el redactor Eduard Brufau deixa Catalunya Cristiana, perquè se sent cridat a “transmetre la bona notícia de Jesucrist d’una altra manera”. El trobarem a faltar, però estem molt contents per la nova etapa que comença i que segur que donarà molts fruits.