El diumenge 26 de febrer, a les sis de la tarda, tots els joves de l’arxidiòcesi de Barcelona són convocats a la basílica de la Sagrada Família, de Barcelona, per donar inici a la Quaresma amb l’acte Sent la Creu 2023. Organitzat per Església Jove Barcelona, comptarà amb una creu procedent d’Ucraïna. Enguany les peces musicals de la jornada han estat creades pel jove compositor Luis Meseguer. Al programa Sense distància, de Ràdio Estel, vam entrevistar aquest talentós músic de 27 anys, que ens va parlar del profund significat de la trobada Sent la Creu. Podeu escoltar les seves obres a luismeseguer.com.
Quines peces has compost per a Sent la Creu?
He compost l’himne oficial de la jornada, els arranjaments musicals de cants tradicionals de la litúrgia catalana, com ara un sant d’Albert Taulé, l’aclamació a l’Evangeli i la pregària de Jesús, que és una pregària curta cantada en ucraïnès, i després també en català, que s’interpretarà a l’ofertori. L’himne és un cant on la creu és el més important. De fet, es cantarà tot just quan la creu entri, en una estació de processó, a la basílica de la Sagrada Família. És un cant una mica dur, de Quaresma i de patiment, que acaba, però, amb l’esperança de la resurrecció. Cal remarcar que és una música que té sentit, un significat.
Què representa per a tu el repte d’ambientar musicalment una trobada tan important com aquesta, on podrem sentir veus de diferents corals que s’uniran en un gran orfeó?
Parlava amb el Joan Alfons, que serà el director d’aquesta macrocoral, i em va comentar que Sent la Creu, que fa anys que es du a terme, necessitava un himne, una composició feta expressament per a l’ocasió. Com un vestit fet a mida. Amb la música que he composat, he intentat recollir la pluralitat de la realitat de l’Església que hi ha a Barcelona: cants de Taizé, de Hakuna, del Camí Neocatecumenal… L’any passat ja vaig participar en l’elaboració de la música de Sent la Creu amb arranjaments d’un altre cant, però enguany m’hi he dedicat més a fons.
Què esperes de la trobada Sent la Creu, que coincideix amb el primer diumenge de Quaresma?
Primer de tot, sentir el testimoni dels nostres germans d’Ucraïna, que estan patint molt. I després, viure l’experiència d’unir-nos tots els joves de l’arxidiòcesi de Barcelona en aquest esdeveniment, que és espectacular. El fet que persones de realitats ben diverses puguem pregar junts és cabdal. Està molt bé que fem pinya!
Quina és la teva sensació sobre allò que els joves podeu interioritzar des d’aquest contacte amb el sofriment de cara a la vivència de la Quaresma i la Pasqua?
Crec que els joves tenim ganes de sentir històries; això és ben palès a Instagram i a Tik Tok amb els famosos stories. Ara bé, han de ser històries que ens arribin al cor, que siguin testimonis de veritat. En el cas que estem parlant, són històries de patiment que ens ajuden a connectar amb aquestes persones; tot i que viuen lluny (les Filipines l’any passat o Ucraïna enguany), les sentim ben a prop a través de les seves colpidores experiències. És important saber escoltar amb respecte tots aquests testimonis.