El Museu Nacional d’Art Antiga de Lisboa (Portugal) acull des del 20 d’abril fins al 3 de juliol l’exposició Barcelona gòtica. Obres del Museu Diocesà i la catedral de Barcelona. Una selecció acurada de vint-i-vuit obres de pintura, orfebreria i talles pertanyents tant al Museu Diocesà de Barcelona com a la catedral barcelonina permetrà contemplar al museu nacional portuguès obres dels millors artistes de l’art gòtic català, com ara Jaume Huguet, Bernat Martorell, Ramon Destorrents, Jaume Serra, Ferrer i Arnau Bassa o Pere García de Benavarre.
La mostra s’ha presentat el dijous 9 de març en roda de premsa al Museu Diocesà de Barcelona. Hi han participat Mn. Robert Baró, director del museu; Mn. Santiago Bueno, com a representant de la catedral; Joaquim Oliveira Caetano, director del Museu Nacional d’Art Antiga de Lisboa; Margarita Bofarull, delegada de Pastoral de Fe i Cultura de l’arxidiòcesi de Barcelona; i Helena Alonso i Oscar Carrascosa, comissaris de l’exposició.
“Serà una de les exposicions internacionals més importants d’art gòtic creada específicament per al museu lusità”
MN. ROBERT BARÓ, director del Museu Diocesà de Barcelona
“Aquestes peces de l’arxidiòcesi de Barcelona sortiran per primera vegada fora de la ciutat. Es tracta d’unes obres poc conegudes, atès que estaven preservades, però que són d’una grandíssima qualitat. De ben segur que aviat esdevindran icòniques per a tots nosaltres. Serà una de les exposicions internacionals més importants d’art gòtic creada específicament per al museu lusità”, ha explicat Mn. Robert Baró.
“La mostra —ha afegit el director del Museu Diocesà de Barcelona— s’enquadra en el context de les relacions polítiques, culturals i comercials que es produeixen a l’Europa dels segles XIV i XV, i posa de relleu les estretes relacions establertes amb la corona portuguesa.”
Joaquim Oliveira Caetano ha posat en relleu que aquesta iniciativa cultural és “un gran exemple de generositat” per part del museu diocesà i de la catedral. Així mateix, ha assenyalat que un dels objectius fonamentals de l’exposició és “crear ponts”. Important és que “ens adonem que les peces són instruments d’identitat d’un poble”.
Els comissaris han destacat que “aquest discurs expositiu és un acostament cultural de primera magnitud entre Barcelona i Lisboa”. Per la seva banda, Margarita Bofarull ha subratllat que la mostra reflecteix “la història de fe dels nostres avantpassats plasmada en art”, la qual “ens ajuda a construir un món millor”.
Obres com la Pietat, de l’alemany Michael Lochner, realitzada per al timpà d’una de les portes de la catedral de Barcelona, i que recentment ha estat exposada al Museu del Prado i posteriorment al Museu Nacional d’Art de Catalunya, exemplifiquen la circulació d’artistes en una incipient Europa. Entre les peces, també cal esmentar l’espasa del conestable Pere de Portugal, pertanyent a la catedral de Barcelona.
El catàleg de l’exposició ha estat elaborat per especialistes de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona, pels comissaris i pel mateix director del museu nacional lusità.