L’Escola Pia de Balmes, a Barcelona, ha acollit l’acte de presentació de la campanya pedagògica l’Escola de la Gent, que aplega més de 687 escoles concertades a Catalunya, sota el lema “Emprenedora, diversa i de qualitat”. Això suposa més de 300.000 infants escolaritzats (194.000 a Infantil i Primària i gairebé 110.000 a l’ESO). Per tant, representa més d’un 30% de tot l’alumnat del nostre país.
Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, i Eva Salvà, directora general de l’Agrupació Escolar Catalana, han donat a conèixer dotze idees clau que expliquen l’aportació cabdal de les escoles concertades al sistema educatiu català.
L’Escola de la Gent és l’escola de la iniciativa social
Els arguments s’han centrat en defensar que l’Escola de la Gent és l’escola de la iniciativa social —molts centres van néixer per oferir educació a col·lectius que en quedaven exclosos—, la que ofereix més hores d’activitat docent, aquella que treballa en la conciliació familiar i la que és experta en gestió de reptes.
També s’ha volgut subratllar que l’Escola de la Gent està implantada a gairebé tot el país (el 85% del territori català) i que agrupa projectes singulars i diversos (projectes de tecnologia, llengua, art, música, esport…). D’altra banda, s’ha posat en valor que aquests centres acullen més de cinquanta nacionalitats i un 14,1% d’alumnat NESE (alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu). Una dada similar a la de l’escola pública (14,6%), tot i que “amb menys recursos, però amb la mateixa intensitat”, ha assenyalat Meritxell Ruiz.
Finalment, s’ha destacat que és l’escola amb resultats de competències bàsiques per sobre de la mitjana, amb un abandonament escolar molt baix, amb una plantilla estable i compromesa i amb un servei personalitzat a famílies i alumnat.
En el marc de la roda de premsa, Eva Salvà ha manifestat la necessitat de “superar estereotips i valorar l’aportació educativa i social de l’Escola de la Gent”. Per la seva banda, Meritxell Ruiz ha emfatitzat que “diversos organismes internacionals com la UNESCO o la OCDE indiquen que els reptes de futur en educació exigeixen de la participació de la iniciativa social”.
La campanya de l’Escola de la Gent es desenvolupa a les xarxes socials, a premsa i a la televisió amb la projecció d’un espot. L’impulsen la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, l’Agrupació Escolar Catalana, la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya i la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament.