“(Jesús) s’aixecà de taula, es tragué el mantell i se cenyí una tovallola; després va tirar aigua en un gibrell i començà a rentar els peus dels deixebles i a eixugar-los amb la tovallola que duia cenyida. Quan arriba a Simó Pere, aquest li diu: ‘Senyor, ¿tu em vols rentar els peus?’

Jesús li respon: ‘Ara no entens això que faig; ho entendràs després.’

Pere li diu: ‘No em rentaràs els peus mai de la vida!’

Jesús li contesta: ‘Si no et rento, no tindràs part amb mi.'” (cf. Joan 13,1-15)

Jesús, ben arrelat en la tradició del seu poble, va celebrar molts anys la Pasqua. Però ha anat descobrint que el pas de Déu per la vida del seu poble, per la vida de les persones, està marcat per voler compartir la seva vida i fer-ho posant-se al servei perquè aquesta vida sigui possible. Els dos gestos de compartir la taula i rentar els peus són els que millor expressen aquest voler de Déu, que Jesús fa seu: “El meu aliment és fer la voluntat del qui m’ha enviat i dur a terme la seva obra” (Jn 4,34).

Per això Jesús comparteix la taula amb gent exclosa i rebutjada socialment, per dir-los que Déu vol compartir la vida també amb ells, com trobem que fa amb Leví-Mateu i els seus amics (Lc 5,27-32) i amb Zaqueu (Lc 19,1-10). Aquest gest els retorna la dignitat i és el principi d’una vida nova. Alhora que serà motiu de comentaris d’incomprensió i rebuig envers Jesús. Compartir la taula i la festa és alhora el símbol del Regne, del projecte de Déu (Lc 14,15-24).

Compartir la taula de la vida sense excloure ningú i rentar els peus de tots els qui estan cansats i ferits per la duresa del camí de la vida, seran signes inequívocs de les seguidores i seguidors de Jesús, el Crist. Al preu  d’haver d’assumir també els comentaris d’incomprensió i de rebuig del Mestre… en un món on el que més cotitza és el triomf i la felicitat individual.

* Mirant Jesús, com comparteixo les taules que la vida em presenta i amb qui? Com m’abaixo per rentar els peus, per servir la gent amb qui comparteixo temps i espai?

*Mirant les persones que m’envolten, quins gestos i persones descobreixo amb capacitat de comensalitat (compartir taula i vida) i de servei?

*Dialoga confiadament amb Jesús, agraint el que has descobert de les preguntes anteriors, i expressa-li el que desitges…

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!