Sota el lema Fa que tothom es trobi bé Càritas s’uneix a la celebració del Dia Mundial del Comerç Just, el 13 de maig, amb un programa d’activitats organitzat per les Càritas diocesanes de la Xarxa de Comerç Just de Càritas.
El programa inclou degustacions, exposicions, xerrades, taules informatives al carrer, lectura de manifest, mercats, projeccions i molt més a Màlaga, Osca, Terol, Saragossa, Barbastre, Montsó, Miranda d’Ebre, Burgos, Conca, Alacant, Albacete, Menorca, Castelló, València, Mallorca i Bilbao.
Amb aquesta jornada, les organitzacions de Comerç Just criden l’atenció dels consumidors davant les condicions abusives de treball, l’explotació infantil o la destrucció de boscos que, en molts casos, s’amaguen rere productes quotidians com el cafè, el cacau, el sucre, el té o la roba.
En una nota difosa per la Coordinadora Estatal de Comerç Just per a aquest dia es recorda que els productes de Comerç Just garanteixen el respecte als drets laborals i humans, salaris i condicions dignes, combaten l’explotació infantil, aposten per la igualtat de gènere i són produïts amb tècniques respectuoses amb la terra i l’entorn natural.
Aquest model comercial, que va néixer als anys seixanta, és present a més de 70 països
A través de la seva Xarxa de Comerç Just, en la qual participen 24 Càritas diocesanes, Càritas contribueix a la transformació d’aquest comerç injust que danya les persones i el planeta.
Durant el 2022 s’han fet 432 accions de sensibilització i denúncia de pràctiques insostenibles i poc inclusives, a través de campanyes, xerrades, activitats formatives i participació en fires i altres espais.
La xarxa compta amb 45 punts de venda i 21 botigues repartides per tot el territori. Les accions de Comerç Just que ha desenvolupat han suposat una inversió de 635.030 €, dels quals s’han recuperat 564.693 € de la facturació por venda de productes (89%).
La celebració del Dia Mundial del Comerç Just està promoguda al nostre país per la Coordinadora Estatal de Comerç Just de la qual Càritas forma part.