El Museu de Lleida presenta la mostra Jaume Gort: art i ofici a partir del llegat que la filla de l’artista lleidatà, Montse Gort, va fer al museu l’any 2021. L’exposició fa un recorregut per la trajectòria de l’escultor a través d’una vintena d’obres, entre escultures i dibuixos preparatoris. La mostra es pot visitar fins al proper 2 de juliol.
Jaume Gort (Montoliu de Lleida, 1919 – Lleida, 1966) va ser un escultor que es va formar a Lleida i a Barcelona i, pensionat per la Diputació de Lleida, va ampliar els seus estudis a París i a Roma. Es va especialitzar en escultura de temàtica religiosa i també en art funerari. En les seves composicions palesa un gran domini de la tècnica i una clara evolució en l’estil, des del classicisme idealitzat de la primera època fins a l’estilització de les formes en la seva darrera etapa. Tot plegat, en una Lleida que, a inicis dels anys seixanta del segle XX, també conreava l’abstracció i experimentava amb l’informalisme.
Gort és l’autor d’algunes figures molt conegudes a Lleida, com el pas de processó conegut popularment com a Pas de la Somereta o la figura de sant Jaume que es pot veure a la capella del Peu del Romeu. Malauradament, la seva mort prematura va truncar la trajectòria d’un artífex madur i ben format, en desenvolupament continu.
Un primer àmbit parla de l’obrador de l’escultor, situat on ara hi ha l’actual carrer Ballester; dels seus veïns, com el pintor Gabriel Casanovas o Llucià Oliva, i dels inicis de la seva activitat. El següent apartat dona a conèixer el procés creatiu de Gort, amb dibuixos preparatoris i models en fang, que mostrava als promotors per a la seva aprovació, abans de començar l’obra. Un altre àmbit explica l’interès de Gort pel cos nu, a través de dibuixos i un model escultòric, que mostren la tècnica de l’escultor i el seu coneixement del cos humà.
Un dels àmbits de la mostra dona a conèixer la tasca de Gort com a escultor-restaurador
També trobem un espai sobre la modernització del seu treball artístic a partir de finals dels anys cinquanta i inicis dels seixanta del segle XX. Un últim àmbit mostra la tasca de Jaume Gort com a escultor-restaurador, en una època en què aquesta feina l’assumien artistes i artesans. Entre les obres restaurades per Gort hi ha la Mare de Déu de l’Hospital, que havia presidit la façana de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i que actualment està exposada al vestíbul del museu. A l’exposició també s’exhibeix l’escultura monumental d’un àngel, que coronava l’altar major de l’església de l’antic convent carmelita del segle XVII, que forma part de la seu actual del Museu de Lleida.
A banda de les obres de Gort que ja es conservaven al Museu de Lleida, perquè havien format part del mobiliari de l’antiga capella del convent carmelita, el fons d’obra de Jaume Gort es va ampliar l’any 2021 amb la donació realitzada per la seva filla de nou models en fang, una dotzena d’escultures de diverses mides, deu llibretes de dibuix amb estudis i esbossos diversos, a més d’alguns apunts, escrits i documents.