“No sabem quant durarà aquesta guerra. Per ara no veiem un futur proper de pau.” Així s’expressa un dels responsables dels salesians a Ucraïna, Mykhaylo Chaban, quan es compleixen 15 mesos des que Rússia envaís el país.
“El 24 de febrer del 2022 va ser un moment gens esperat i que ens ha portat molt de patiment”, reconeix Chaban.
Tot aquest temps de conflicte s’ha traduït en vuit milions de persones refugiades i 5,3 de desplaçaments interns. Més de 200.000 persones han mort, entre ells 18.000 civils i gairebé 500 menors.
En l’àmbit educatiu, 2.700 escoles han estat bombardejades i més de 500 han estat destruïdes. Només en cinc de les 25 regions del país s’ha pogut reprendre les classes amb normalitat
Els missioners salesians a Ucraïna, més de 40 actualment, han respost des del principi a les necessitats de la població. “L’acollida i atenció a les persones desplaçades i refugiades, el trasllat de les persones en zona de combat a llocs més segurs i l’educació en situació d’emergència”, explica Alberto López, portaveu de Missions Salesianes.
Durant aquest temps de guerra, els salesians a Ucraïna s’han adaptat per atendre les necessitats de la població. Una de les decisions dràstiques ha estat endur-se un grup de nois tutelats del fora del país “perquè la guerra no els fes cap mal”.
Les cases salesianes també han esdevingut llocs on s’acull persones que han fugit de casa seva: “Tenim més d’un centenar de desplaçats interns que continuaran vivint amb nosaltres mentre la situació no millori”, explica Chaban.
També comenta una de les accions que desenvolupen: “Dos salesians van al front de guerra per portar aliments i medicaments i en el viatge de tornada ajuden a desplaçar-se dones, ancians…”
Alhora que s’adapten a les circumstàncies, els salesians miren de recuperar la rutina prèvia a la guerra.
MYKHAYLO CHABAN, salesià
“Des de setembre hem pogut reprendre l’activitat de forma ‘normal’ a l’escola, el centre juvenil, l’oratori, etc., tot i que hem hagut d’adaptar-lo i construir búnquers perquè en cas de bombardeig els joves tinguin un refugi”
Una de les iniciatives engegades és l’Oratori sobre rodes, a ciutats com Kíiv o Dnipró: “Hem hagut de treballar amb nois que pateixen dany psicològic per l’ocupació”, comenta Chaban, el qual destaca l’acompanyament que fan quan algun jove perd un familiar a la guerra.
No obstant això, assegura que encara és aviat per frenar els sentiments d’odi que sorgeixen entre els joves cap a Rússia i els russoparlants: “El moment potser no sigui ara, sinó quan hi hagi una pau. Abans de la guerra, no hi havia aquest sentiment d’odi.”
Missions Salesianes té en marxa la campanya Emergència Ucraïna, amb la qual ha fet arribar més de 650.000 euros per ajudar les persones refugiades i desplaçades, la construcció de búnquers a les escoles perquè els menors pugui rebre classe i per pal·liar els efectes de l’hivern.