Que el capellà i teòleg granadí, de 93 anys, José María Castillo, té una bona colla de seguidors a casa nostra ha quedat prou palès en la presentació del seu llibre Declive de la Religión y futuro del Evangelio (Desclée De Brouwer), el dimecres 24 de maig a la parròquia barcelonina de Santa Anna.
La síntesi del pensament de Castillo és clara: menys religió, en el sentit de ritualisme, doctrina, clericalisme i institució, i més evangeli, en el sentit del seguiment radical de Jesús i de profunda i autèntica humanitat. En aquest sentit, “és la llibertat al servei dels més necessitats, els més petits, els que tenen fam, els que tenen set, els froasters, els que no tenen res per posar-se, els malalts, els que estan tancats a la presó, en definitiva, els que pateixen, sigui quin sigui el motiu de la seva desgràcia”. “Per què no hi ha cap Dicasteri al Vaticà per al seguiment de Jesús, mentre que sí que n’hi ha per a la Doctrina de la Fe?”, ha plantejat en to provocador aquest prolífic autor de 52 llibres i que es mostra agraït i esperançat pel pontificat del papa Francesc.
“Per què no hi ha cap Dicasteri al Vaticà per al seguiment de Jesús, mentre que sí que n’hi ha per a la Doctrina de la Fe?”
“Feu tot el possible per viure evangèlicament. Allò fonamental és adonar-se que l’eix i el centre del fet cristià és el seguiment de Jesús”, ha transmès Castillo als assistents a Santa Anna. Com diu al llibre, “el declivi de la Religió és el procés pel qual hem de passar perquè l’Evangeli ens indiqui el camí i ens obri la porta a l’experiència on trobar Déu”.
“El declivi de la Religió és el procés pel qual hem de passar perquè l’Evangeli ens indiqui el camí i ens obri la porta a l’experiència on trobar Déu”.
I no obstant això, José María Castillo ha tingut paraules d’agraïment per l’Església, “la que tenim, amb els seus errors i limitacions, perquè ens ha conservat l’Evangeli fins al dia d’avui, i l’ha distingit i separat dels apòcrifcs, que es van començar a difondre alhora que ho feien els canònics”.
L’acte ha estat organitzat pel Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans i pel Grup de Drets Humans de la Parròquia de Sant Medir. I s’hi han adherit Santa Anna-Hospital de Campanya, la Fundació Joan Maragall, El Pregó, Justícia i Pau, Alcem la Veu, Cristianisme i Justícia, Centre Passatge i Cristianisme al Segle XXI.