L’interès sobre Pius XII, el Papa que va guiar l’Església catòlica a través de les dècades més convulses del segle XX, queda palès en la multitud d’estudis sobre el seu pontificat que han aparegut els darrers anys. Una nova publicació a càrrec de Mons. Vicente Cárcel, Pío XII y España según los archivos vaticanos, s’afegeix ara a la llista amb una rigorosa investigació de l’”Arxiu Secret del Vaticà”. L’autor posa el focus en la relació entre el Pontífex i Espanya durant els primers anys de la dictadura franquista, desgranant documents que fins ara estaven ocults als investigadors i que surten publicats per primer cop.
Mons. Vicente Cárcel Ortí, doctor en història, és autor d’uns 60 llibres i més de 350 articles sobre la història d’Espanya als segles XIX i XX. Els seus treballs recents sobre Pius XII han revelat la defensa dels jueus que el Papa va impulsar durant la Segona Guerra Mundial, així com secrets de les relacions diplomàtiques entre la Santa Seu i els governs d’Espanya.
En aquest nou llibre, el seu accés privilegiat a arxius fins ara secrets i el seu coneixement profund del Vaticà —fa més de 30 anys que hi treballa — li permeten aprofundir encara més en aquest tema tan actual.
A través d’aquests arxius secrets vaticans, l’autor aconsegueix traçar una explicació de la persecució religiosa que es va viure a Espanya durant la Segona República i fins i tot abans. Al llarg del llibre s’explica com van evolucionar les relacions entre l’Espanya nacionalcatòlica i el Vaticà, com l’Església no sempre va donar suport a la política del Règim i quin volia que fos el futur polític. També es posa èmfasi en el paper del nacionalisme basc i català, la defensa de Pius XII del cardenal Vidal i Barraquer i els detinguts polítics condemnats a mort, i el rol dels seus nuncis als orígens de l’Opus Dei.
El papa Francesc va anunciar el març del 2019 que alguns arxius secrets, que fins aleshores havien estat tancats a investigadors, s’obririen per poder estudiar més a fons la història recent de l’Església. Aquest anunci, que va obrir una nova era per als estudis sobre la figura de Pius XII, va inspirar Mons. Vicente Cárcel a continuar amb els seus estudis del pontificat que va guiar l’Església a través de dècades de dictadures, guerres i pors a nivell mundial.
Aquest accés privilegiat a documents inèdits, com cartes personals entre el Papa i Franco, fan del llibre sobre Pius XII y España un element clau per a qualsevol interessat en la història del segle XX.
Mn. Ramon Corts, director de l’Editorial Balmes i prologuista del llibre, espera que “aquesta obra posi llum nova a com va viure el Vaticà la persecució religiosa a Espanya”, així com sobre les relacions del Papa amb els nacionalismes bascos i catalans. “Tota investigació d’aquest calibre”, ha remarcat, “està destinada a marcar un abans i un després en el seu camp. No hi ha dubte que algunes de les línies de recerca que marca l’autor representaran el futur de la historiografia de l’Església a Espanya el segle passat”.
RAMON CORTS
“No hi ha dubte que algunes de les línies de recerca que marca l’autor representaran el futur de la historiografia de l’Església a Espanya el segle passat”
Segons Cárcel, que ha estat el primer investigador a estudiar a fons aquest període clau, “l’obertura dels arxius del pontificat de Pius XII és una eina molt valuosa per desmuntar manipulacions políticament carregades i anar abandonant la bibliografia sectària” que durant les dècades ha envaït les prestatgeries d’història. “Els documents en què es basa el llibre demostren la intensa tasca que Pius XII va realitzar a favor de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió del règim que en va sortir, així com de nombrosos presos i refugiats durant aquestes dècades”.