Ja estan en marxa els casals, colònies, campaments i la resta d’activitats de lleure educatiu d’estiu de la Fundació Pere Tarrés i del seu Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans, en què participen uns 35.000 infants. El repte enguany és afrontar un nou estiu sec, amb altes temperatures i amb restriccions en l’ús de l’aigua. Aquesta nova circumstància obligarà a replantejar algunes de les activitats de lleure per tal de reduir el consum d’aigua i alhora, a aprofitar aquesta ocasió per reforçar la conscienciació dels infants i joves que hi participen.
La Fundació Pere Tarrés ja incorpora de manera transversal en tots els seus programes educatius i socials una mirada sostenible i una sensibilització sobre la necessitat de revertir l’emergència climàtica. Aquest estiu, però, l’entitat posa el focus més que mai en sensibilitzar al voltant de la necessitat d’un ús responsable dels recursos.
D’una banda, les activitats de lleure, com els casals o les colònies, replantegen alguns dels jocs o moments del dia per tal de reduir el consum d’aigua. Per exemple, es deixen de fer activitats com les guerres d’aigua o les remullades dels infants amb mànegues que impliquin un ús sense mesura d’aquest recurs. Però les refrescades i els jocs d’aigua continuaran sent presents en casals i colònies, sobretot com a estratègia de protecció dels infants davant les possibles onades de calor. També es reutilitza l’aigua sobrera, per exemple per regar els horts i plantes que hi ha a les escoles o en espais pròxims als casals d’estiu.
D’altra banda, la Fundació vol aprofitar el context de sequera actual com una oportunitat educativa que permeti sensibilitzar els infants i joves sobre la necessitat de fer un ús raonable de recursos naturals finits com l’aigua, un eix educatiu que s’inserirà de manera transversal en les diferents activitats de lleure aquest estiu.
Propostes educatives per sensibilitzar sobre l’ús responsable dels recursos
En aquest sentit, el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés ha elaborat, per encàrrec de la Direcció General de Joventut de la Generalitat, unes fitxes pedagògiques adreçades als infants, joves, adolescents i educadors que participaran en les activitats de lleure aquest estiu amb l’objectiu de sensibilitzar a través de jocs i dinàmiques sobre diversos conceptes lligats a la sostenibilitat, a l’estalvi energètic i a l’ús raonable dels recursos.
El compromís mediambiental de la Fundació Pere Tarrés ve de llarg. Les activitats de lleure educatiu de la Fundació Pere Tarrés estan adherides a l’Agenda 2023 i a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible acordats per les Nacions Unides per tal d’erradicar la pobresa i preservar el planeta. Un total de 826 activitats i projectes impulsats per l’entitat durant l’any 2022 han contribuït a la consecució d’algun dels 17 ODS.
De fet, la Fundació Pere Tarrés va ser pionera amb la creació de les seves cases de natura i els seus programes d’educació ambiental iniciats fa més de 30 anys. La tasca d’educació ambiental que es fa a les cases de colònies de la Fundació per un lleure sostenible i respectuós amb el medi natural, així com les seves accions per promoure l’eficiència energètica i uns hàbits de consum i de gestió de residus respectuosos amb el medi ambient ha rebut diversos reconeixements i certificacions de qualitat. Fruit d’aquest compromís mediambiental, l’Alberg Pere Tarrés de Barcelona també va rebre recentment la certificació Biosphere, una de les principals acreditacions de sostenibilitat del sector turístic.
Beques per a uns 6.300 infants de famílies en situació de vulnerabilitat
Més enllà de l’aspecte mediambiental, les activitats de lleure educatiu que la Fundació Pere Tarrés promou aquest estiu tindran un any més una funció de recuperació emocional, després de tres anys de crisis econòmiques i socials successives que han deixat a moltes famílies en situacions molt difícils. Les activitats d’educació en el lleure com els casals o les colònies són una experiència única de creixement per als infants, adolescents i joves que contribueix al seu desenvolupament personal i emocional. I precisament per tal que cap infant es quedi sense el seu dret a gaudir d’aquestes activitats aquest estiu, l’entitat reforça la seva campanya de beques “Cap infant sense colònies”. L’any passat, la Fundació Pere Tarrés va becar prop de 5.700 infants perquè poguessin participar en casals i colònies, i enguany s’espera que la xifra podria arribar als 6.300 per la cronificació de les dificultats econòmiques de les famílies.