Aquest dissabte 15 de juliol, el Papa ha nomenat Joseph Shen Bin bisbe de Xangai, a la Xina continental, traslladant-lo des de la diòcesi de Haimen, a la província de Jiangsu.
Aquest nomenament arriba en un moment en el qual el Vaticà i la Xina recorren un camí complex, en el qual els “obstacles” minven “la confiança i resten energia positiva”, però alhora és “un camí en certa manera obligat” que troba la força en les “raons per al diàleg”.
En una entrevista amb els mitjans vaticans, el cardenal Pietro Parolin fa balanç de les relacions entre el Vaticà i la Xina entorn de l’acord provisional que regeix el nomenament i trasllat dels bisbes al país asiàtic des del setembre del 2018 i renovat el 2020 i el 2022, i assenyala que “el principi fonamental” que s’ha de respectar és que les decisions s’han de prendre per consens.
El secretari d’Estat parteix de la situació de Mons. Bin, a qui les autoritats xineses ja havien traslladat de fet al nou càrrec des de la diòcesi anterior de Haimen, informant el Vaticà, però sense implicar-la en la decisió com preveu l’acord
Ja havia passat, aproximadament un mes després de la darrera renovació de l’acord, que Pequín havia instal·lat el bisbe de Yujiang, John Peng Weizhao, com a auxiliar de la diòcesi de Jiangxi, no reconeguda pel Vaticà, notícia que es va conèixer amb “sorpresa i tristor”.
El cardenal Parolin descriu el bisbe Bin com a “pastor estimat” i comenta que el Papa “ha decidit no obstant això, corregir la irregularitat canònica” pel “bé major de la diòcesi”.
Amb tot, reconeix que aquesta forma d’actuar “sembla que menysprea l’esperit de diàleg i cooperació establert entre el Vaticà i la part xinesa al llarg dels anys i que ha trobat un punt de referència en l’acord”.
En l’entrevista, el purpurat insisteix en la necessitat “d’un diàleg obert” i una “confrontació respectuosa amb la part xinesa”.
Segons el cardenal Parolin, “és indispensable que tots els nomenaments episcopals a la Xina, inclosos els trasllats, es facin de manera consensuada segons el que s’ha acordat i mantenint viu l’esperit de diàleg entre les parts”.
Per això fa una crida a evitar situacions de “discòrdia que creïn desacords i malentesos”.
En aquest punt, se centra en una sèrie de temes que han de ser tractats de manera urgent: la creació d’una Conferència Episcopal, la comunicació dels bisbes xinesos amb el Papa i l’evangelització.
El cardenal Pietro Parolin també defensa l’obertura d’una oficina d’enllaç estable de la Santa Seu a la Xina que “afavoriria el diàleg amb les autoritats civils i contribuiria a la reconciliació plena al si de l’Església xinesa i al seu camí cap a una normalitat desitjable”.
“Hem signat un acord que es pot definir com a històric”, conclou el secretari d’Estat, però que necessita “ser aplicat en la seva totalitat i de la forma més concreta i possible”. Així, assegura que el Vaticà “està decidit a posar de la seva part perquè el camí continuï”.