En la celebració de la Jornada Mundial de la Joventut, és bo que aprenguem dels joves a obrir-nos a les dimensions del món i afirmar que tots els éssers humans som germans i germanes, la qual cosa “esdevé concreta, ens planteja una sèrie de reptes que ens descol·loquen, ens obliguen a assumir noves responsabilitats i desenvolupar noves reaccions” (FT 128). La “transfiguració” del Senyor ens dona uns ulls nous per veure aquesta realitat —tantes vegades de creu— amb la llum esperançada de la resurrecció.
En aquest sentit, i amb el títol “un cor obert al món sencer” el papa Francesc ens ofereix a Fratelli tutti uns elements que ens poden ajudar a respondre al moment que vivim, més si com a cristians hem d’oferir l’Evangeli i fer-ho decididament, amb coherència i valentia. Davant de la xifra dels milenars d’immigrants que deixen casa, família i país, i molts d’ells moren en el nostre mar Mediterrani —s’està parlant de 27.000 persones— que es converteix en un cementeri inevitable, el nostre cor no pot restar indiferent i és obligat que reaccioni.
És cert que es tracta d’un desafiament complex, però davant dels qui arriben, hem de fer el possible per “acollir”, “protegir”, “promoure” i “integrar”. Són ja una realitat el testimoni de persones i grups d’Església que, en comunió amb altres institucions, s’han fet sensibles i actuen com a bons samaritans. La indicació de Jesús és molt clara: “Era foraster i em vau acollir” (Mt 25,35).
Serà bo que seguim reflexionant-t’hi. Així i tot, quedem-nos amb la convicció positiva que l’arribada de persones diferents es convertesqui en una oportunitat d’enriquiment i de desenvolupament humà integral de tots.