Fontcalda

Com cada estiu, just abans de començar la festa major de Gandesa, la ciutat ha celebrat la pujada de la Mare de Déu de la Fontcalda. Aquest any, l’acte ha pres una importància especial, ja que es compleixen els 60 anys de l’arribada d’aquesta Mare de Déu a Gandesa. 

Com ha explicat el bisbe auxiliar de Barcelona Javier Vilanova durant l’eucaristia, la Mare de Déu de la Fontcalda va arribar-hi el 1963, en un moment molt difícil per a Gandesa i les Terres de l’Ebre, a causa de les inclemències climatològiques, com les sequeres o les glaçades que van destruir els camps de conreu. Des de la seva arribada, es va muntar un monument i una exposició de la imatge, i els veïns hi acudien a reverenciar-la i a pregar per la salut dels conciutadans, així com a demanar-li la pluja i les collites per sobreviure.

Per això, com ha dit Vilanova, la Mare de Déu ha significat durant tots aquests anys el refugi, el consol i l’esperança per als gandesans: “La Mare de Déu penetra als cors dels gandesans i és la font constant d’aigua calenta d’on raja amor i harmonia.” 

Després de la missa, la multitud de feligresos ha rebut la Mare de Déu a la Font de Dalt. L’han acompanyat els portadors habituals, alguns d’ells ja jubilats, però també hi ha hagut una gran participació dels joves organitzadors, que seran els nous portadors en el futur de les celebracions. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!