Viatge del Papa a Mongòlia

Demà dijous, 31 d’agost, el Papa comença el viatge apostòlic a Mongòlia on serà fins al dilluns 4 de setembre visitant la capital Ulan Bator.

És el viatge número 43 de Francesc, el primer d’un Papa a aquest país entre Rússia i la Xina.

El director de l’Oficina de Premsa vaticana, Matteo Bruni, ha presentat aquesta visita i l’ha descrita com “un viatge entre les grans estepes i les petites iurtes”, les típiques tendes amb columnes de fusta i parets de feltre, símbols de la vida nòmada de la població.

Segons Bruni, els mongols són un poble “apassionat”, “pacífic”, amb “vocació pel multilateralisme” i per la cura del medi ambient. Només un 0,02% són catòlics i pertanyen a un “petit ramat” renascut després de la caiguda del comunisme el 1992.

La ubicació de Mongòlia és geopolíticament simbòlica en un moment històric marcat per la guerra a Ucraïna, que probablement repercutirà en el discurs del Papa a les autoritats civils.

El cor de tot el viatge serà la trobada amb la petita comunitat catòlica, d’uns 1.500 fidels

Com ha explicat Matteo Bruni, el Papa principalment adreçarà “paraules d’encoratjament i d’esperança a aquesta bella realitat que ofereix una contribució important en els camps de la vida humana”.

El nomenament del primer bisbe es remunta a principis del segle XIV, després, amb el pas dels segles, la presència cristiana a la zona va anar minvant fins que va desaparèixer completament durant el comunisme.

Des del 1992 l’Església ha estat “readmesa” i “convidada a tenir-hi una presència”, revitalitzada en els darrers trenta anys gràcies a la tasca dels missioners, en primer lloc dels Missioners de la Consolata, una congregació a la qual pertany el primer i únic cardenal de Mongòlia, Giorgio Marengo, prefecte apostòlic d’Ulan Bator.

El Papa celebrarà una missa central diumenge 3 de setembre. Als 1.500 fidels residents a Mongòlia s’hi sumaran mil més provinents de diferents països veïns com Rússia, la Xina, Corea del Sud, Tailàndia, el Kazakhstan, el Kirguizstan, l’Azerbaidjan o el Vietnam.

El mateix diumenge Francesc presidirà una trobada ecumènica i interreligiosa on participaran representants del xamanisme, el sintoisme, el budisme, l’islam, el judaisme, l’hinduisme i altres confessions.

La trobada comptarà amb la presència d’observadors governamentals i representants del món universitari.

El primer dia estarà dedicat a cites institucionals, amb les autoritats civils i amb bisbes, sacerdots i missioners consagrats.

A més de les trobades ja esmentades, el darrer dia beneirà la Casa de la Misericòrdia, un complex escolar abandonat que pertany a una congregació de monges on s’ofereix refugi als pobres, als sensesostre, als immigrants i a les víctimes de la violència domèstica.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!