Va ser l’any 1963 quan els gandesans van pujar la Mare de Déu de la Fontcalda a la ciutat. Era rector mossèn Manuel Miralles i durant nou dies va recórrer els barris de la ciutat, on s’hi muntava un monument i una exposició de la imatge, i els veïns hi acudien a reverenciar la Mare i pregar-li per la salut dels conciutadans, fent-li companyia tota la nit fins a l’endemà, que era traslladada a un altre indret. Eren moments molt difícils per a Gandesa i les Terres de l’Ebre.
Els joves, durant els darrers deu anys, emigraven en massa on poguessin gaudir de millor vida. Centenars de famílies de tots els pobles van marxar a Barcelona i a altres poblacions per sobreviure les greus penúries. Les sequeres, les glaçades del 1956, que destruïren les oliveres, i els baixos preus que es pagaven pels productes agrícoles van fer baixar fortament la demografia de les nostres comarques.
La Mare Déu significava per als gandesans el refugi, el consol i l’esperança. I com en altres moments de grans sequeres, que marxaven en romeria al seu santuari per demanar la pluja i les collites per sobreviure, el 1963 també van confiar en Ella per ser atesos de tants despropòsits.
L’any passat un grup de joves van demanar al rector, Mn. David Arasa, de tornar a pujar la Mare de Déu a Gandesa i commemorar-ne cada cinc anys —un quinquenni— la reedició. Aquest any, coincidint amb el primer dia de la novena que cada any se celebra abans de la Festa Major, s’ha organitzat un acte multitudinari presidit pel bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova, fill de la veïna vila de la Fatarella. Estava acompanyat per Mn. David, Mn. Julian Escudé, Mn. Juanjo Roca i el rector d’Amposta, Mn. Ramon Font.
La Mare de Déu ha estat rebuda per multitud de gandesans al paratge conegut com la Font de Dalt, on cada any es concentra la romeria que se celebra al santuari el primer diumenge de maig. La peanya era portada pels portadors habituals i com que la majoria ho són de fa molts anys i ja són jubilats, els joves organitzadors, seran els nous portadors en el futur de les celebracions on la Mare de Déu sigui rebuda a la ciutat i en la processó de la Festa Major. Ha estat acompanyada per les autoritats, l’Orfeó Gandesà i pels gegants, i el resultat ha estat un acte esplèndid.
Ja dins del temple arxiprestal, el bisbe va oficiar la missa. En una emotiva homilia va recordar que “la Mare de Déu penetra als cors dels gandesans i és la font constant d’aigua calenta on raja amor i harmonia”. La cerimònia va acabar amb la novena a la Mare de Déu i amb un fort crit de “Visca la Mare de Déu de la Fontcalda!” i calorosos aplaudiments per la gernació de gent que omplia el temple i els carrers dels seus voltants.