El papa Francesc ha rebut Sa Santedat Baselios Marthoma Mathews III, catholicos d’Orient i metropolita de l’Església siroortodoxa de Malankara, acompanyat per una delegació.

És la primera visita a Roma de l’actual líder d’aquesta Església oriental, que té els seus orígens en la predicació de l’apòstol Tomàs a l’Índia.

El Sant Pare va posar l’apòstol Tomàs com a model d’unitat i de fe per a l’Església: “Ell, davant del Ressuscitat, va exclamar: ‘Senyor meu i Déu meu!’ (Jn 20,28): aquesta professió, que proclama el senyoriu salvífic i la divinitat de Crist, fonamenta, en la pregària i la sorpresa, la nostra fe comuna.”

Segons el Papa, és aquesta mateixa fe la que “celebrarem en ocasió del 1700 aniversari del primer Concili Ecumènic, el de Nicea; vull que ho celebrem tots plegats. La fe de sant Tomàs, però, és inseparable de la seva experiència de les ferides del Cos de Crist (cf. Jn 20,27)”.

Per això, Francesc considera que les divisions que han tingut lloc a la història entre els cristians són “laceracions doloroses infligides al Cos de Crist que és l’Església. Encara sentim les conseqüències”.

PAPA FRANCESC

“Si unim les nostres mans en aquestes ferides, si junts, com l’apòstol, proclamen que Jesús és el nostre Senyor i el nostre Déu, si amb cor humil confiem meravellats en la seva gràcia, podem accelerar el dia tan esperat en el qual, amb la seva ajuda, celebrarem en el mateix altar el misteri pasqual”

En el discurs, el Pontífex ha expressat gratitud pels lligams teixits entre les dues Esglésies en les darreres dècades, especialment des del Concili Vaticà II, al qual l’Església siroortodoxa de Malankara va enviar observadors.

També ha recordat les trobades anteriors, amb els predecessors de Baselios Marthoma Mathews III, així com l’històric acord cristològic signat el 1990, que reconeix la mateixa fe en el misteri del Verb encarnat.

El Papa ha afirmat que la fe comuna en Crist és el fonament de la unitat entre els cristians.

PAPA FRANCESC

“La sinodalitat i l’ecumenisme són dos camins que avancen junts, compartint el mateix destí, el de la comunió, que significa un millor testimoni dels cristians ‘perquè el món cregui’. No oblidem, i ho dic als catòlics, que el protagonista del Sínode és l’Esperit Sant, no som nosaltres”

El Sant Pare ha animat a caminar plegats en la pregària, la caritat i el diàleg, i ha assegurat la seva proximitat i suport a l’Església siroortodoxa de Malankara, que pateix persecucions i discriminacions per la seva fidelitat a l’Evangeli.

Finalment, ha demanat a l’Esperit Sant que ens guiï cap a la comunió plena i ens faci testimonis d’esperança i de pau al món.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!