El proper 4 d’octubre començarà l’Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, amb al lema ‘Per una Església sinodal: comunió, missió i participació’. Un dels participants serà el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, president de la Subcomissió de Relacions Interconfessionals i Diàleg Interreligiós de la Conferència Episcopal Espanyola i també responsable d’Ecumenisme i Relacions Interreligioses a la Tarraconense. 

Com a pare sinodal a proposta de l’Episcopat espanyol, el divendres 16 de setembre el bisbe Conesa va ser entrevistat pel periodista Ignasi Miranda al programa Sense distància de Ràdio Estel.

Què representa per a vostè la participació en aquesta Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes que pot ser històrica?

Em fa molta il·lusió, perquè és una molt bona experiència d’Església, de comunió, i ens servirà per conèixer la realitat d’altres Esglésies arreu del mon. Per aquest motiu agraeixo molt que els meus companys bisbes m’hagin elegit  com a representant en aquest sínode. 

El Papa ha parlat de la Sinodalitat també entre les religions davant d’alguns reptes fonamentals i de consens. De quina manera aquest Sínode pot enfortir el diàleg interreligiós i l’ecumenisme entre els cristians? 

En aquest Sínode es té molt present que quan parlem de l’Església no estem parlant només dels catòlics, perquè tots els batejats en formen part, com per exemple els protestants o els ortodoxos. El Papa, des del principi ha volgut donar veu i escoltar tothom. Ha obert un camí que crec que és molt interessant. Dins el Sínode, tindrem grups de treball específics per tractar els temes ecumènics i també el diàleg interreligiós. De fet, jo estic en un d’aquests grups de diàleg interreligiós i ecumenisme, perquè és un tema que ens interessa molt. 

Com pot combinar l’Església catòlica la defensa d’unes veritats, com són les de la fe cristiana, amb l’obertura als germans d’altres religions?

Aquesta realitat està molt ben explicada al Concili Vaticà II. Som una comunitat de batejats, que caminem plegats cap a Déu. Al dogma, ja surt aquesta convicció que diu que altres batejats també formen part de l’Església, encara que no tinguin la mateixa fe i el seu dogma no coincideixi amb el nostre. Per això hem de buscar camins per trobar-nos, i per sentir que, efectivament, tots som l’Església de Déu. D’altra banda, hi ha un altre aspecte que explica molt bé el Papa, i que té a veure amb el diàleg. El diàleg amb l’altre no significa cedir en les teves creences, el diàleg es fa entre dues persones que estan convençudes de les seves creences, i des d’allí quan es pot establir. Però si tu amagues el que creus de veritat, o si ho vas dissimulant, llavors no hi pot haver un autèntic diàleg, ja que necessita com a punt de partida les conviccions pròpies. 

Què pensa de la diversitat històrica d’aquesta Assemblea General del Sínode, amb 54 dones i un nombre important de membres no bisbes?

Serà una molt bona experiència, precisament conec alguns dels representants d’Espanya que en formaran part, i estic molt content de compartir amb ells i elles aquesta reflexió que serà el Sínode. Estem clarament en un procés de canvi, perquè fins ara era el Sínode dels bisbes, i el Papa vol fer un Sínode de tota l’Església. Estem en aquest procés de transformació, i per això també hi han de participar els laics, els religiosos i sacerdots. 

Fins a quin punt l’acollida de l’Església a tothom, incloent-hi famílies trencades i altres realitats, pot enfortir el treball per la unitat dels cristians i el diàleg interreligiós?

L’acollida és un valor fonamental, i també estarà present al Sínode. Falta decidir com serà l’acollida a totes aquestes persones, perquè la sensibilitat en aquests temes és molt diferent dins de l’Església, però l’acollida és un valor fonamental. 

Quines prioritats s’ha marcat o creu que són més rellevants per a aquest curs a la diòcesi de Solsona?

El més important és que treballarem per elaborar un document que sigui un pla d’evangelització, però abans necessitem escoltar què diu el poble de Déu, la gent. D’aquesta manera, intentarem aprovar un nou pla de pastoral al final de curs. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!