En una carta adreçada a bisbes i eparques d’arreu del món, el cardenal Mario Grech, secretari general de la Secretaria General del Sínode, convida els fidels a unir-se en pregària durant la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, que tindrà lloc al Vaticà a partir del 4 d’octubre.
L’assemblea sinodal és, abans que res, un esdeveniment espiritual, un moment de pregària i d’escolta de l’Esperit Sant, el qual és el veritable protagonista d’aquesta trobada.
MARIO GRECH, secretari general de la Secretaria General del Sínode
“Tots som cridats en aquest moment a unir-nos en la comunió de pregària i en la invocació insistent de l’Esperit Sant perquè ens guiï en el discerniment del que el Senyor demana avui a la seva Església”
Subratlla, a més, que la pregària pel Sínode es faci a totes les comunitats cristianes de cada Església local, especialment a les comunitats monàstiques, que en elles mateixes tenen la vocació específica de pregar per l’Església i per tot el món.
La pregària, es desprèn de les paraules del cardenal Grec en la seva carta, és la contribució pròpia de la vida monàstica al Sínode: “La pregària s’expressa de diferents formes, en les quals es manifesten de manera distintiva les diferents dimensions de la vida d’una Església sinodal. En primer lloc, la pregària és escolta.”
A partir de la pregària, l’Església sinodal esdevé “Església de l’escolta”, segons l’expressió emprada pel papa Francesc. “El segon tret de la pregària és l’adoració.” L’adoració és una prolongació de l’escolta i és una conseqüència de “la sorpresa el que Déu diu a la seva Església i pel que l’Esperit suscita avui en ella”.
“El tercer rostre de la pregària és la intercessió”, diu el cardenal. La pregària d’intercessió no és obligar Déu a fer la nostra voluntat, “sinó demanar al Senyor que ens il·lumini el cor amb la força del seu Esperit de vida, perquè sapiguem discernir i fer la seva voluntat”.
El secretari general també recorda que la pregària és acció de gràcies i destaca que “la pregària d’agraïment és una veritable pregària per fer-nos passar del replegament sobre nosaltres mateixos a l’obertura al descobriment del que Déu continua fent en la seva Església”.
Per facilitar la participació i fomentar l’adhesió de les comunitats locals, la Secretaria General del Sínode ha preparat una benedicció solemne que serà recitada, especialment al final de les misses dominicals, juntament amb les peticions d’intercessió.
Pel que fa a la rica tradició litúrgica de les Església catòliques orientals sui iuris, la carta també ha estat enviada als responsables d’aquestes Esglésies amb la sol·licitud d’implementar una benedicció i intercessió similars a les Divines Litúrgies.
Aquesta crida del cardenal Grech forma part d’una sèrie d’iniciatives destinades a subratllar el caràcter eminentment espiritual de l’assemblea sinodal i promoure la participació del tot el Poble de Déu a través de la pregària.
Algunes d’aquestes iniciatives inclouen:
—la creació, ja el 2021, d’un lloc web amb col·laboració amb la Xarxa Mundial de Pregària del Papa i la Unió Internacional de Superiores Generals, que proposa cada primer dilluns de mes un temps de pregària específicament dedicat al Sínode.
—La Vetlla Ecumènica de Pregària, que tindrà lloc el 30 de setembre, en vigílies del Sínode, i que serà transmesa en directe a partir de les 16.30 a través dels canals de Vatican News.
—Un recés espiritual per als membres de l’assembla abans de l’obertura de les jornades, programat de l’1 al 3 d’octubre del 2023.
Amb aquesta carta, el cardenal Grech ens recorda que el Sínode no és només un esdeveniment organitzatiu, sinó una experiència de comunió i d’escolta atenta a l’Esperit Sant, que parla a través de cada batejat.
La pregària és el cor del Sínode, perquè ens obre a la novetat de Déu i ens fa partícips del seu projecte de salvació. Per això, unim-nos a la pregària pel Sínode, perquè sigui un temps de gràcia i de renovació per a tota l’Església.