Amb l’inici del nou curs escolar, les Càritas diocesanes amb seu a Catalunya també comencen les activitats formatives en diferents àmbits com, per exemple, els cursos de llengua catalana i castellana, els tallers d’acollida lingüística i cultural, els seminaris sobre la millora de les capacitats i habilitats personals…, per tal que les persones nouvingudes puguin aprendre l’idioma i les pautes culturals de la societat d’acollida i per potenciar el coneixement de la nostra cultura i del nostre entorn, en un context de relació i convivència entre diferents cultures, i ajudar a millorar així la seva convivència i participació en la nostra societat.
Per a tots els migrants aprendre la llengua del país d’acollida hauria de ser fonamental
Quan anem de vacances a un altre país, sabem de la importància de tenir un mínim coneixement de la llengua del lloc on viatgem, procurem aprendre un vocabulari bàsic que ens faci almenys saber preguntar per algun lloc si anem perduts. Si passant uns dies fora ja ens adonem de com n’és d’important aprendre la llengua del lloc d’acollida, imaginem-nos com de vital és això per a les persones que venen al nostre país per quedar-s’hi durant una bona temporada perquè no tenen cap altra sortida. Han de fer un sobreesforç, cercar motivacions per tal d’obrir-se i no tancar-se en el seu món.
La llengua és un bon element de cohesió, d’inclusió, d’integració a la comunitat. Per a tots els migrants aprendre la llengua del país d’acollida hauria de ser fonamental, els ajudaria a l’hora de realitzar les rutines de cada dia, activitats que permeten socialitzar. A més, saber més d’un idioma augmenta les oportunitats laborals i fa que es pugui estendre la seva xarxa d’ajuda amb altres persones que estiguin en la mateixa situació.
Cal, doncs, que els nouvinguts vegin la necessitat de formar part d’un grup, de fer algun curs, i alhora que se sentin acollits, escoltats i estimats. Cal que ens hi apropem, que creem vincles d’unió i relacions de confiança i coneixença. Serà bo per a ells, per a nosaltres i per a tothom.