El dijous 21 de setembre s’ha inaugurat l’exposició Cap dia sense música! Sons musicals de la Barcelona del segle XVIII. Es pot visitar en dues seus: l’Espai expositiu del CRAI Biblioteca de Lletres i CRAI Biblioteca de Fons Antic de la Universitat de Barcelona (fins al proper 19 d’octubre) i al Museu Diocesà de Barcelona (fins al 7 de gener del 2024).
Al segle XVIII la música a la Ciutat Comtal tenia una vitalitat extraordinària. La música acompanyava, solemnitzava i proporcionava una dimensió expressiva a la majoria de les celebracions religioses, així com també als actes i cerimonials civils. Aquesta mostra és un tast d’aquella rica cultura sonora.
L’exposició s’estructura en set àmbits: “Cap dia sense música!”, “Espais de música a la Barcelona del segle XVIII”, “Música en femení”, “Les capelles de música”, “Música al saló”, “Desfilar amb música” i “Xocolata i música, una diversió gurmet”.
Mn. Robert Baró, director del Museu Diocesà de Barcelona, ha afirmat que “aquesta exposició ens mostra una ciutat totalment diferent, on la música és omnipresent, no s’atura mai”. Per la seva banda, Neus Verger, responsable del CRAI Biblioteca de Fons Antic de la Universitat de Barcelona, ha recordat que “el nostre fons, prolífic i notable, prové dels convents religiosos, quan el 1836 va ser decretada l’exclaustració”.
Els tres comissaris de la mostra són els investigadors i historiadors Mercè Gras, Oriol Brugarolas i Lluís Bertran, que fa anys que es dediquen a la recerca documental. En declaracions a Catalunya Cristiana, l’Oriol ha explicat que un dels principals objectius de l’exposició és “donar a conèixer l’immens patrimoni musical que conservem, avui dia encara molt desconegut”.
“En aquell temps —ha posat en relleu—, la música era un vehicle d’expressió d’una gran importància en qualsevol manifestació festiva, fos religiosa o civil. La música era inherent a totes les activitats de la ciutat.”
Oriol Brugarolas també ha volgut destacar que és aquesta una “exposició divulgativa i sonora; hi ha diversos codis QR repartits pels plafons amb una sèrie de músiques d’autors barcelonins, d’estils i gèneres ben diferents. Cal dir que sis de les peces que es proposen són inèdites: les hem recuperat, transcrit i enregistrat”.