Tarragona celebra avui la diada de la copatrona de la ciutat, santa Tecla. Aquest matí la catedral metropolitana s’ha omplert de gom a gom de fidels i tarragonins per assistir a l’ofici solemne, presidit per l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, i amb l’assistència de les autoritats civils, encapçalades per l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales.
L’acte litúrgic s’ha iniciat amb el trasllat en processó de la relíquia del braç de santa Tecla, des de la seva capella lateral de la catedral fins a l’altar major, moment en què s’ha iniciat la missa pontifical, amb sosteniment dels cants per part del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral, dirigits per Jaume Gené, i orgue.
En l’homilia, l’arquebisbe Joan ha fet un ampli repàs sobre els orígens de santa Tecla i del seu patronatge a Tarragona, prenent, entre d’altres, algunes dades del treball fet a la Universitat Rovira i Virgili, publicat recentment, sobre l’arribada a Tarragona del braç de Santa Tecla, fa 700 anys. D’aquí es desprèn que el primer document de la història de Tarragona on apareix una menció explícita a santa Tecla és la Butlla del papa Urbà II inter primas Hispaniarum l’any 1091, en què insta al restabliment de la dignitat metropolitana de l’Església de Tarragona i en la qual es fa referència expressa a la festivitat de santa Tecla.
L’arquebisbe Planellas ha anat desgranant, al llarg de la història, la vinculació de Tecla amb Tarragona fins a arribar al segle XXI, tot afirmant que “nosaltres som els hereus d’aquesta història que, a més dels àmbits eclesiàstics, esdevingué la festa antropològica per excel·lència”.
Davant d’aquest llegat, en què Tecla apareix “com a defensora de la fe genuïna i autèntica que ens ve dels orígens apostòlics”, l’arquebisbe Joan ha encarat les lliçons espirituals i pastorals que se’n deriven: “Com es va fer en la restauració de la seu metropolitana, tenim la necessitat de retornar als nostres orígens cristians, a l’època apostòlica. D’aquí les reformes estructurals i també espirituals dels moments que vivim.” Posteriorment, el prelat ha afegit que “el Sínode és en la base de la reforma de l’Església de casa nostra: les Unitats Pastorals, la reforma dels arxiprestats i les prioritats pastorals”.
En finalitzar la missa, i abans d’impartir la benedicció apostòlica, l’arquebisbe Joan Planellas, fent efectiu l’acord pres pel Capítol de la Catedral, ha lliurat un fragment de la relíquia de santa Tecla a la parròquia del barri de Camp Clar, dedicada a l’advocació de la santa, i a Mons. Timotei, bisbe d’Espanya i Portugal de la Metropolia Ortodoxa Romanesa, per a la parròquia de Santa Tecla de Sabadell.