Una Verge sense corona, amb el vel endarrerit que deixa al descobert un cabell esplendorós i un Nen Jesús sostingut en una posició molt elevada són els trets diferencials que hom pot copsar quan admira imatge d’alabastre de la Mare de Déu de Valldossera, del municipi de Querol, a la comarca de l’Alt Camp.
La talla de la Verge de Valldossera se’l ha considerada “màrtir”, atès que va ser víctima de la destrucció empresa per l’anticlericalisme abans i durant la Guerra Civil: va ser cremada i, com a conseqüència del foc, esberlada la figura.
Objecte de robatori i desapareguda durant molts anys, la imatge, un cop restaurada, ha estat lliurada a l’arquebisbat de Tarragona, en un acte públic de presentació que va tenir lloc el dimarts 28 de setembre al Centre Tarraconense El Seminari.
Però fins a arribar en aquest punt, el periple viscut per aquesta peça gòtica, datada de mitjans del segle XIV, és realment inversemblant. D’aquí que a la presentació el fet fos titllat com “una història d’audàcia, generositat i valentia”.
Francesca Español, doctora en Història de l’Art, va assistir a l’acte de lliurament de la imatge. Va localitzar-la a partir d’una monografia del 1933 de Francesc Blasi sobre la imatgeria de l’arxidiòcesi, entre la qual hi havia una fotografia de la Verge de Valldossera. Francesca Español estudia les influències escultòriques de taller de Rieux de Tolosa de Llenguadoc, que es manifesten en l’esmentada imatge.
La imatge es va trobar de manera casual en uns antiquaris de Barcelona
Joan Boronat
La doctora en Història, casualment de visita a uns antiquaris de Barcelona, es va sorprendre per una imatge de la Verge, la qual després va poder relacionar amb la fotografia de Blasi. Quan es va poder cerciorar de l’autenticitat de la talla, aquesta ja havia estat venuda. En localitzar al propietari, aquest va resultar ser l’antiquari Albert Palau, que havia estat alumne de Francesca Español. En un gest de generositat, el 2017 Plau va decidir que la Mare de Déu de Valldosera havia de tornar a mans de l’arquebisbat de Tarragona i de forma gratuïta.
La peça es trobava en un estat molt deteriorat. És llavors que intervenen Emma Zahonero i Jesús Mendiola, del taller MV Arte, que restauren la imatge. Tal com han explicat els restauradors, en el seu moment els bocins trencats de la peça es van rejuntar injectant-hi guix i recobrint-la amb un estuc i capa de policromia.
El procés de restauració es va veure frenat per la pandèmia i, un cop assolida la consolidació de la imatge i retirades les intervencions anteriors, el resultat aconseguit és una escultura original que manté visibles les ferides que ha sofert. En definitiva, una figura d’alabastre amb policromia torrada i enfosquida, ja que els pigments originals s’havien calcinat i fumat.
La imatge de la Verge de Valldossera passa a engrossir el fons del Museu Diocesà de Tarragona. Concretament, serà exposada a la segona sala, ubicada al refetor de la catedral, on es mostra la cultura patrimonial dels segles XII al XIX i també tota la col·lecció escultòrica del Museu.
El Dr. Andreu Muñoz Melgar, director del Museu Diocesà de Tarragona, s’ha sentit molt congratulat per aquesta nova incorporació al fons museístic, “una peça valuosa i singular, recuperada després d’un llarg periple, que ens aporta valors estètics i espirituals que podran ser transferits a la societat”. Muñoz també va voler agrair l’acció determinant de Francesca Español, la generositat del propietari de la imatge i la dels seus restauradors.