L’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB) ha inaugurat, dimarts 24 d’octubre, el nou curs acadèmic 2023-2024. L’acte, celebrat a l’Aula Magna del Seminari Conciliar de Barcelona, ha comptat amb la participació del bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Javier Vilanova; el Dr. Joan Torra, pro rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià; el director de l’ISCREB, Ramon Batlle; la subdirectora de l’ISCREB, Núria Caum; i el doctor Antoni Pou-Muntaner, encarregat d’oferir la lliçó inaugural. A més, s’ha comptat amb l’actuació de Schola Gregoriana de Catalunya, grup musical format per una dotzena d’homes que interpreten cant gregorià.
En començar la lliçó inaugural, Antoni Pou ha mencionat el conflicte entre Hamàs i Israel, la Guerra d’Ucraïna i la tensió entre Occident i Rússia, que ha fet revifar el temor a una guerra nuclear. El professor ha reflexionat sobre la capacitat destructiva de la humanitat. A partir d’aquí, Pou ha explorat la idea de “l’Ombra“, un concepte de C.G. Jung que es refereix als aspectes no acceptats personals o col·lectius i projectats en altres. Ha sostingut que la guerra implica projectar l’Ombra en l’enemic i trobar satisfacció en la lluita.
Durant la ponència, s’ha defensat la importància de l’anàlisi psicoanalítica per comprendre i reconciliar el jo conscient amb l’Ombra. Jung també parla en la seva obra d’arquetips, com el del “Si-mateix“, que ens fa tendir al desenvolupament personal i a la totalitat de l’individu, gràcies al coneixement de l’Ombra. El professor ha comparat la idea de l’Ombra de Jung amb el concepte de “tenebres” a l’Evangeli de Joan. S’ha proposat una hermenèutica psicològico-simbòlica per interpretar l’Evangeli de Joan, analitzant símbols, context històric i arquetips psicològics. L’Evangeli de Joan fa servir símbols com la llum i la foscor per representar la lluita entre el bé i el mal. La llum simbolitza Jesús i la veritat, mentre que les tenebres representen la manca de fe i la inconsciència.
La llum simbolitza Jesús i la veritat, mentre que les tenebres representen la manca de fe i la inconsciència
Aquesta dualitat es reflecteix en les accions dels personatges, com ara Judes, que simbolitza la traïció motivada per la inconsciència. A més, la ceguesa es fa servir per descriure la manca de comprensió espiritual.
En resum, l’Evangeli de Joan utilitza aquests simbolismes per destacar la importància de la fe, la consciència i la lluita entre les forces del bé i el mal en la vida de Jesús i els seus seguidors. A l’hora de fer una aproximació històrica al simbolisme de la foscor, s’han de tenir en compte dos nivells temporals: el de la vida de Jesús i el de l’evangelista. L’època de l’evangelista es caracteritza pel fet que els cristians ja han estat expulsats de les sinagogues i els criptocristians (cristians d’amagat) són una preocupació important. Hi ha un repte en confessar obertament el cristianisme amb les conseqüències que això pot comportar.
Durant el curs 2022- 23, l’ISCREB ha comptat amb un total de 1.127 alumnes. Aquesta xifra és la resultant de la suma de presencials, virtuals i d’extensió universitària. A l’acte, també s’han lliurat els diplomes de diplomat i de llicenciat en Ciències Religioses corresponents al curs 2022-2023.