El bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, i l’alcalde de la ciutat, Jordi Ballart, han informat dimecres 25 d’octubre al papa Francesc que ha estat presentada la candidatura de la Seu d’Ègara per ser inscrita a la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial de la Unesco.
Durant l’audiència general, han mostrat al pontífex un memoràndum amb continguts relacionats amb el patrimoni artístic i arquitectònic de la Seu d’Ègara, la seva singularitat en relació amb l’època a la qual correspon i la seva història de més de quinze segles.
El bisbe Salvador Cristau ha destacat, en una entrevista al programa Sense distància de Ràdio Estel, la importància d’aquest moment: “Hem anat a informar el Sant Pare de la presentació de la candidatura i a fer-lo coneixedor que estem treballant conjuntament el bisbat i l’ajuntament de Terrassa per promoure-la.”
Una candidatura que si s’aprovés, “ajudaria a donar a conèixer un conjunt d’esglésies monumental, històric i religiós que no és gaire conegut”, ha manifestat Cristau. “El desig, per tant, és que es pogués conèixer arreu del món, sobretot d’Europa”.
SALVADOR CRISTAU
“Si la candidatura s’aprovés, ajudaria a donar a conèixer un conjunt d’esglésies monumental, històric i religiós que no és gaire conegut”
“L’ambient del Sínode es nota a Roma, sobretot als voltants del Vaticà, amb la presència de molts bisbes estrangers i també laics”, ha afegit el bisbe de Terrassa. “Tot i les dificultats de mobilitat, el Papa està molt animós i ha estat molt afectuós amb tots nosaltres.”
El bisbe i l’alcalde també han lliurat al Sant Pare una aquarel·la de la Seu d’Ègara, obra del reconegut dibuixant terrassenc Robert Cabeza, i una reproducció de l’església de Santa Maria, que conserva les restes de l’antiga catedral d’Ègara.
Recordem que les esglésies de Sant Pere havien estat la seu de l’antiga diòcesi d’Ègara, a Terrassa, entre els segles V i VIII. Des de l’any 2004, la nova diòcesi de Terrassa té la catedral molt a prop d’aquest complex històric, a la basílica del Sant Esperit.
La candidatura de la Seu d’Ègara va iniciar el procés per ser inscrita a la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial de la Unesco el 27 de març de 2015, amb la presentació oficial del projecte en un multitudinari acte ciutadà que va tenir lloc al recinte gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Terrassa, la diòcesi de Terrassa i la parròquia de Sant Pere.