Aquesta podria ser la síntesi de la Jornada de formació que va organitzar el Secretariat diocesà de Pastoral de la Salut de Barcelona per als preveres i agents de pastorals que presten el seu ministeri als diferents centres de la diòcesi, dins del marc de la formació permanent que reben.

Sempre el tema de la mort fa por, tant per afrontar-la, viure-la o acompanyar-la, i més en situacions difícils, com pot ser actualment el procés d’ajuda a morir (PRAM), que ja no és una tasca de persones solitàries, sinó d’un treball en equip: malalt, família, professionals assistencials i professionals psicòlegs i espirituals, segons va expressar la Dra. Carmen Benito, directora d’aquest Secretariat.

Després d’una pregària feta per Mons. Javier Vilanova, bisbe auxiliar i responsable de la Pastoral de la Salut a l’arquebisbat, i després de llegir la paràbola del bon samarità —fixa l’atenció en l’expressió: “i se’n compadí d’ell”—, va donar pas a la presentació ètica-pastoral del tema a càrrec de Mn. Juan Manuel Bajo, director-coordinador del SIPS. Va presentar l’eix de la reflexió que desenvoluparien els posteriors ponents amb tres punts: la necessitat d’un acompanyament humà, professional i emocional en aquest procés d’acompanyament a la mort, centrat en la tasca i cura dels agents pastorals.

Josep Soler, psicòleg de l’Hospital Josep Trueta de Girona, va reflexionar sobre la necessitat d’aquest acompanyament en equip i de manera especial per cobrir les necessitats emocionals que sorgeixen en aquests moments. Ho va fer a través del recurs de la literatura i del cinema, on va ressonar de manera molt reeixida la frase que donava síntesi a la Jornada: “De la mort a l’amor.”

Va reforçar aquesta tasca d’acompanyament la intervenció de Mn. Sebastià Aupi, capellà responsable del servei d’assistència espiritual i religiosa (SAER) del mateix hospital. Va posar l’atenció en la religiositat popular de les terres gironines per explicar l’atenció espiritual en aquest camí de la PRAM, fent esment d’unes figures de l’entorn de la passió de Jesús: el cirineu, la compassió/pietat dels qui acompanyen i el dolor-sofriment amb la mirada de la Dolorosa. Mn. Josep Maria Forcada, metge i capellà de l’Hospital de Sant Pau, va donar unes pinzellades de la seva pròpia i llarga experiència, i va aconsellar ser molt misericordiosos quan ens trobem davant d’aquestes situacions.

Va tancar la jornada l’exposició magistral de la Dra. Margarida Bofarull, membre de la Pontifícia Acadèmia de la Vida, que va donar la visió del magisteri de l’Església en aquest tema. Es va fixar en Sembradors d’esperança, document de la CEE, on va fer una distinció mèdica i científica entre sedació pal·liativa i eutanàsia. Des d’una perspectiva personal, va reflexionar sobre l’acurada i amorosa manera d’acompanyar les persones en les situacions d’alt risc, sense rebaixar-ne la dignitat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!