Sant Llorenç

Després de deu mesos de treballs, finalment les obres de restauració de Sant Llorenç de Lleida han finalitzat. Com ha explicat el bisbat de Lleida, el monument ja es troba en condicions òptimes de seguretat, alhora que amb un nivell de restauració que permet que la ciutadania el pugui gaudir amb tota la seva plenitud.

Aquesta restauració és una de les més importants que s’estan realitzant arreu del país en el marc del Programa Temps de Gòtic de la Fundació “la Caixa” i del Departament de Cultura, i, en aquest cas, amb el bisbat de Lleida, titular del monument. El projecte ha tingut una inversió de 975.000 euros.

Presentació dels treballs de restauració 

Aquest dijous 2 de novembre, la directora general adjunta de la Fundació “la Caixa”, Elisa Durán, acompanyada de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; de l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i del bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez, han visitat l’església de Sant Llorenç un cop finalitzades les obres de restauració.

El bisbe ha manifestat que “estem contents de donar-ho a conèixer a l’opinió pública” i ha agraït les ajudes rebudes “per al nostre patrimoni, ja que si no, no seria possible fer-ho.” En aquest sentit, s’ha adreçat especialment a la Fundació “la Caixa” i ha comentat que la seva inversió ha estat “una petita loteria”. Giménez també ha volgut destacar que Sant Llorenç és el monument més admirat de Lleida després de la Seu Vella i que la comunitat cristiana “és qui més es preocupa per les restauracions”. Així, ha donat les gràcies als feligresos de la parròquia “que n’han suportat el tancament durant mesos”, així com al seu rector, Mn. Francesc Xavier Jauset i als arquitectes de les obres “que l’han cuidat dia rere dia”.

Per la seva banda, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assenyalat que “aquesta rehabilitació és molt important perquè Sant Llorenç és un dels símbols més emblemàtics de la ciutat de Lleida, una icona de gran valor arquitectònic i històric” i ha afegit que “Sant Llorenç és alhora un espai de trobada, una fita que té un impacte urbà i social clau entre els veïns i els visitants de la ciutat”.

L’església de Sant Llorenç màrtir és una de les joies arquitectòniques més apreciades de la ciutat de Lleida, juntament amb l’antiga catedral, coneguda com la Seu Vella (segles XIII-XV). S’ha actuat de manera integral en el conjunt de l’església, tant a l’interior com a l’exterior, segons el projecte redactat pels arquitectes Carles Pubill i Marta Torras. S’han consolidat estructures arquitectòniques i rehabilitat cobertes, entre d’altres intervencions, per tal que el monument torni a lluir en la seva esplendor i se’n garanteixi la futura conservació.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!