Uns trenta líders religiosos, que representen les principals comunitats i tradicions religioses del món, han signat una declaració interreligiosa on es comprometen a mobilitzar les seves comunitats per lluitar contra el canvi climàtic. També demanen als líders polítics que prenguin mesures concretes en la Conferència sobre Canvi Climàtic COP28 del proper mes.
El secretari d’Estat del Vaticà, el cardenal Pietro Parolin, ha participat en la cerimònia de la signatura a Abu Dhabi. La firma ha tingut lloc en acabar el primer dia de la Cimera Mundial de Fe, una reunió interreligiosa destinada a amplificar la veu dels líders religiosos i els creients en resposta al canvi climàtic.
Després de la cerimònia, el cardenal Parolin ha explicat als mitjans vaticans el paper que poden tenir els líders religiosos a l’hora d’abordar qüestions globals com el canvi climàtic, així com el paper únic de la Santa Seu en la diplomàcia internacional.
Segons el secretari d’Estat, la implicació dels líders en la problemàtica del canvi climàtic és perquè “té també una dimensió ètica i moral, que la Santa Seu subratlla molt”.
El cardenal Parolin ha destacat que el Papa està molt interessat en el canvi climàtic, un tema que l’amoïna molt. En són una prova els documents Laudato Si’, “que va ser realment un punt de referència per a molts líders del món i de molts governs a la COP de París, quan van signar l’acord sobre el canvi climàtic i, ara, Laudate Deum, que és un document que intenta actualitzar la Laudato Si’”.
El Vaticà està interessat en tots els aspectes del problema, però se centra en dues qüestions concretes, explica el cardenal Parolin: l’estil de vida i l’educació.
D’altra banda, el secretari d’Estat ha destacat el compromís del Vaticà amb mesures concretes a la Ciutat del Vaticà: “No tenim un impacte significatiu en el fenomen, però sentim que realment podem fer una gran contribució per la banda de l’educació de les noves generacions, per utilitzar adequadament els recursos d’aquest món.”