El 12 de novembre la Sagrada Família escriu un nou capítol en la seva història amb la benedicció de quatre torres més. Ja n’hi ha 13 d’acabades, del conjunt total de 18. Com va passar amb l’estel de Maria, també en aquest cas s’ha volgut obrir la celebració al conjunt de la ciutadania. El moment més important és la missa de diumenge 12 de novembre a les 17.30 h, presidida pel cardenal Joan Josep Omella i concelebrada pel nunci apostòlic i els bisbes auxiliars de Barcelona, amb la posterior benedicció i il·luminació de les quatre torres. La missa es podrà seguir en directe per Ràdio Estel.

Què significa la benedicció i il·luminació del conjunt escultòric del tetramorf en la llarga història constructiva de la Sagrada Família?

El moment actual és de plenitud. Acabar les quatre torres centrals i que la capella de l’Assumpta arribi a nivell de carrer ens permet dir que ja estem a la fase final. Un cop fet això, només ens queda acabar la torre de Jesús, cosa que està prevista per al 2026, i la part del carrer de Mallorca: capelles del Baptisteri i de la Penitència, i façana de la Glòria. Són moments que cal viure amb satisfacció, alegria, il·lusió i esperança. Si no tenim un contratemps important com va ser la pandèmia, en un màxim de deu anys la Sagrada Família estarà acabada.

Sempre en relació amb la part constructiva, perquè la façana de la Glòria tindrà més de cent escultures!

Sí, quan dic que s’acaba la façana de la Glòria em refereixo a l’estructura, la construcció, però no a la decoració. Pel que fa a les escultures, és impossible que es puguin encarregar a un mateix escultor. Gaudí va pensar tres nivells per a la façana de la Glòria: terrenal, espiritual i celestial, i per això seran un mínim de tres escultors que se seleccionaran a partir d’un concurs. Tenim l’experiència del concurs d’artistes que estem fent per a les escultures de la capella de l’Assumpta: 4 àngels que coronen la capella i les figures de sant Roc i de sant Josep Oriol de la façana. S’hi van presentar set escultors, dels quals sis continuen el procés de selecció. Al llarg de l’any que ve la Comissió Artística en farà la tria.

“Gaudí va pensar tres nivells per a la façana de la Glòria: terrenal, espiritual i celestial, i per això seran un mínim de tres escultors”

És un banc de proves per al concurs de la façana de la Glòria?

Ens dona un bagatge sobre el funcionament de les convocatòries dels artistes. Ara bé, en el cas de la façana de la Glòria serà completament diferent. Ja hi ha artistes internacionals que ens demanen de participar-hi. Per això és molt important la presència a la Comissió Artística de Micol Forti, directora de la col·lecció d’art modern i contemporani dels Museus Vaticans, una persona amb una visió universal i que ha fet un seguit de propostes que s’estan treballant. És un procés lent. Jo diria que a finals del 2024 es farà la convocatòria.

La Comissió Teològica, formada per Armand Puig, Joan Torra i Francesc Torralba, ja va enllestir el seu informe, però haurà de continuar fent assessorament als escultors de la façana de la Glòria.

La Comissió Teològica va presentar el seu informe a l’anterior responsable de Cultura del Vaticà, el cardenal Gianfranco Ravasi. Ara l’ha de presentar a l’actual, el cardenal José Tolentino de Mendonça, que ha manifestat la voluntat de visitar la Sagrada Família amb la vista posada en el 2026 i en la finalització de la façana de la Glòria. L’arquitecte director, Jordi Faulí, serà l’encarregat de fer el seguiment dels escultors amb l’assessorament dels teòlegs. Seran un mínim de tres artistes, però hi ha d’haver un mateix fil conductor.

“José Tolentino de Mendonça ha manifestat la voluntat de visitar la Sagrada Família amb la vista posada en el 2026 i en la finalització de la façana de la Glòria”

Quan diem que som la generació que veurem acabada la Sagrada Família incloem el pont?

No he vist mai que l’acabament d’una església estigui vinculat a un pont. Es farà el pont quan correspongui. Ara bé, jo soc optimista. Si hem aconseguit el permís d’obres després de 125 anys de construcció gràcies a l’acord amb un ajuntament que no ens era procliu, com no podem arribar a un acord amb el veïnat? S’hi arribarà, és qüestió de negociar. El que puc dir és que he demanat visita a l’actual tinenta d’alcalde Urbanisme, Laia Bonet. Quan em convoquin, amb molt de gust explicaré el meu punt de vista i iniciarem diàleg.

Foto: Agustí Codinach

El 5 de març del 2020 va tenir lloc la primera reunió per abordar l’execució de l’escalinata amb l’ajuntament, els veïns i els col·legis professionals. Quan es reprenguin les reunions, que van quedar interrompudes per la pandèmia, quina serà la posició de la Sagrada Família? Amb què no claudicareu?

Quan vaig ser nomenat president delegat de la Junta Constructora l’ajuntament presidit per Xavier Trias ens va preguntar si l’escalinata es podia estrènyer una mica. Era de sentit comú, perquè reduint uns metres l’escalinata, que ja és de dimensions considerables, no perjudicàvem tanta gent. Amb Ada Colau aquell projecte va quedar aturat, però vam poder aprovar la totalitat de la construcció en la seva verticalitat. L’escalinata és un tema que ha d’afrontar el nou consistori. Nosaltres no renunciem al projecte que va presentar Antoni Gaudí l’any 1915, amb les escales perfectament definides, i que tothom pot contemplar a l’Arxiu Municipal de Barcelona. Que puguin ser una mica més estretes, d’acord, però no renunciarem al projecte i el defensarem fins al final.

“Que les escales puguin ser una mica més estretes, d’acord, però no renunciarem al projecte i el defensarem fins al final”

Tenen permís per il·luminar les torres dels evangelistes fins al 7 de gener. Passarà com amb la torre de Maria, que el permís provisional ha esdevingut definitiu?

Tenim autorització per il·luminar el tetramorf des del 12 de novembre fins al 7 de gener. Però esperem que ens passarà com amb l’estrella de Maria, que finalment es pot il·luminar cada nit de 20 a 23 h. D’altra banda, estem en procés de legalitzar el pla general d’il·luminació. Recentment, hem rebut la visita dels organismes pertinents (Urbanisme, Patrimoni…) i tothom està d’acord amb el pla d’il·luminació que volem fer. S’abaixa la intensitat de la llum, que es fa més tènue, perquè no hi hagi tanta contaminació lumínica i alhora es posi més en relleu el valor arquitectònic.

PREMI DE FINAL DE CARRERA

Des del 2011 és el president delegat de la Junta Constructora. Quina valoració fa de tots aquests anys?

Per a mi ha estat el premi de final de carrera. Jo venia del món bancari i el fet d’estar aquí m’ha obert un món nou a molts nivells: artístic, musical, arquitectònic… Gràcies a un equip extraordinari de treballadors, hem convertit una entitat de caire familiar en una empresa que és punta de llança. Jo no soc gens amant de la informàtica però ja he realitzat la contractació d’un expert en intel·ligència artificial. S’ha de mirar el futur. Quan el cardenal Omella acabi el seu mandat com a arquebisbe de Barcelona, tot el patronat posarem el nostre càrrec a disposició del nou ordinari diocesà. Si el nou bisbe em demana un any de transició el faré, però no més.

“Si el nou bisbe de Barcelona em demana un any de transició el faré, però no més”

Què serà la Sagrada Família del futur?

Serà el punt de referència d’Europa de la religió, la fe i l’espiritualitat. Serà un punt de convergència de persones de totes les confessions religioses, però també dels no creients. Tothom s’hi ha de sentir acollit. La mitjana diària de persones que entren a la capella del Santíssim és de 800. En quina església a Espanya entren 800 persones cada dia a resar? També podem destacar la missa vespertina que es fa les vigílies de precepte i la missa internacional en quatre idiomes de diumenge i que també reuneix 800 persones. A dos quarts de vuit del matí ja hi ha cua per entrar-hi. També les misses solemnes amb motiu d’esdeveniments importants. Amb escreix, la Sagrada Família compleix la seva missió pastoral.

“La mitjana diària de persones que entren a la capella del Santíssim és de 800. En quina església a Espanya entren 800 persones cada dia a resar?”

Un altre motiu de satisfacció és l’obertura a la ciutadania.

És una gran satisfacció. Arran de la pandèmia vam posar en marxa les visites als col·legis professionals i als sectors que havien lluitat contra el virus a primera fila. Abans les jornades de portes obertes només es feien per la Mare de Déu de Mercè, i ara també per Santa Eulàlia. En la darrera convocatòria hem rebut 117.000 sol·licituds per 15.000 entrades. També quan fem concerts posem a l’abast de la ciutadania un determinat nombre d’entrades. La Sagrada Família ha fet una gran obertura i col·laboració amb el conjunt de la ciutat. Ho vam veure amb tots els actes organitzats amb motiu de la inauguració de la torre de Maria i ara amb el conjunt del tetramorf.

L’any 2026 havia de ser el de la finalització de la part constructiva, però per culpa de la pandèmia es va haver de descartar. Igualment és un any molt potent: inauguració de la torre de Jesucrist, centenari de la mort de Gaudí, Barcelona capital mundial de l’arquitectura…

Sí, i per això és molt important que treballem tots junts. Per part nostra hem convocat totes les institucions implicades en aquestes efemèrides: Col·legi d’Arquitectes, Càtedra Gaudí, Edificis Gaudí… Nosaltres els informarem dels dos esdeveniments que organitzem: el centenari de la mort d’Antoni Gaudí i la inauguració de la torre de Jesucrist. Estem oberts a totes les propostes que ens facin.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!