El Museu Diocesà de Barcelona ha acollit el dijous 16 de novembre l’interessant col·loqui “La paraula que construeix humanitat. Els evangelistes a la Sagrada Família”, on diversos experts han analitzat el significat dels quatre evangelistes i la seva màxima expressió artística a les torres de la basílica gaudiniana.
Després d’unes paraules de salutació per part de Mn. Santiago Bueno, degà del Capítol de la Catedral de Barcelona, i Esteve Camps, delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, ha començat la intervenció dels quatre ponents. Mn. Josep M. Turull, canonge de la catedral de Barcelona i rector de la basílica de la Sagrada Família, n’ha exercit de moderador.
“El tetramorf és una figura recurrent a l’art medieval. Els seus orígens es remunten als textos dels profetes Isaïes i Ezequiel. Al Nou Testament, concretament al llibre de l’Apocalipsi, ja apareix aquesta iconografia cristiana amb quatre personatges ben diferenciats entre ells”, ha explicat el canonge Mn. Robert Baró, director del Secretariat diocesà de Patrimoni Cultural de l’arxidiòcesi de Barcelona i director del Museu Diocesà de Barcelona.
Una sèrie d’imatges anaven il·lustrant les exposicions de cadascun dels conferenciants. La Dra. Maria Garganté, doctora en Geografia i Història i membre de la Comissió artística de la Sagrada Família, ha prosseguit el fil argumental de Mn. Baró i ha parlat de l’evolució iconogràfica del tetramorf des del gòtic fins a l’actualitat.
La Dra. Garganté ha posat en relleu que les magnífiques imatges esculpides a les catedrals gòtiques de Chartres i de Burgos “esdevenen el cant del cigne del tetramorf com a figura simbòlica per donar pas a la figura corpòria, humana, dels evangelistes”.
Foto: Agustí Codinach.
Per la seva banda, el Dr. Jordi Faulí, arquitecte director de la basílica de la Sagrada Família, ha descrit amb tota mena de detalls el procés constructiu de les torres dels evangelistes (el cos amb finestres triangulars, les inscripcions “Amén” i “Al·leluia”, l’icosaedre…), així com de les imatges del tetramorf executades en color blanc (el llibre amb l’abreviatura, en vermell, de cada evangelista, les ales de nou metres d’alçada…).
“La Sagrada Família és el gran regal de l’Església de Barcelona al món”, ha afirmat la Gna. Margarida Bofarull, delegada diocesana de Pastoral de Fe i Cultura de l’arxidiòcesi de Barcelona. Ella ha estat l’encarregada de reflexionar sobre la dimensió teològica i evangelitzadora de la basílica. Ha definit la Sagrada Família com a “catequesi en pedra” i “expressió bellíssima de la fe cristiana”. “La Sagrada Família —ha afegit— respon als anhels més profunds del cor de la persona humana.”