Les xifres més recents de l’ONU revelen una realitat alarmant. El 2021, aproximadament 45.000 dones i nenes van perdre la vida a mans de les seves parelles o familiars arreu del món.
La violència continua sent una de les violacions de drets humans i generalitzada que afecta 736 milions de dones almenys un cop a les seves vides.
Els efectes psicològics devastadors d’aquesta violència afecten les dones en totes les etapes de les seves vides, però sobretot, a menors de 15 anys, que suposen el 30% de les víctimes.
Per lluitar contra la violència de gènere, Mans Unides ha destinat, en els últims cinc anys, gairebé tres milions d’euros a 36 projectes que han beneficiat més de 110.000 dones i nenes a Amèrica, Àsia i Àfrica
Des del 2017, Mans Unides treballa amb l’organització civil Kalli Luz Marina, la missió de la qual és construir una societat on les dones indígenes siguin respectades en tots els seus drets, sense por de la violència, mentre fomenten una cultura de denúncia i respecte a la dignitat humana.
La responsable de projectes de Mans Unides a Mèxic i al Perú, Mariana Ugarte, explica que “l’accés a la justícia és fonamental per a la realització de tots els seus drets humans. Les dones afronten múltiples restriccions per accedir a la justícia: procediments complexos, temps d’espera, distàncies, revictimització i culpabilització per part del funcionariat i corrupció, cosa que s’aguditza quan es tracta de tones en situació de pobresa”.
Ugarte subratlla que és “la cultura patriarcal la que impregna totes les estructures de l’estat i el funcionariat encarregat i, en el cas de les dones indígenes, no hi ha procediments culturalment pertinents per a elles”.
A Kalli Luz Marina hi ha una xarxa de promotores conformada en la seva majoria per dones indígenes que, des de les seves comunitats, ofereixen contenció a altres dones que viuen situacions de violència.