Amb motiu de la celebració de la COP28 a Dubai, Mans Unides destaca que el canvi climàtic afecta els països més empobrits del planeta i les comunitats vulnerables; que són els que tenen menys responsabilitat en l’emissió dels gasos que provoquen l’escalfament global, i que són els que tenen menys recursos per afrontar els reptes climàtics.
Per tot això, l’entitat reclama justícia climàtica, perquè “el clima, les causes del canvi accelerat i les conseqüències que provoca són un afer de justícia perquè (…) són una amenaça radical per a les persones més vulnerables i destrueix els ecosistemes dels que depèn la supervivència de milions de persones”.
A la COP28 es tractaran temes importants per a la justícia climàtica com la revisió sobre els compromisos de reducció d’emissions, la manera de finançar el fons sobre “danys i pèrdues” causats pel canvi climàtic als països empobrits o la creació d’un nou fons climàtic.
Mans Unides també es mostra preocupada per “la deriva actual” de la transició energètica cap a energies renovables. Aquesta transició, denuncia, suposa més pressió sobre minerals estratègics que impliquen més destrucció sobre la natura i els ecosistemes, enverinament de les aigües o l’expulsió de comunitats dels seus territoris.
Una transició que no sigui justa, inclusiva i sostenible, no és transició
Des de Mans Unides es fa una invitació a tothom que cregui en la necessitat d’una justícia climàtica real i urgent per unir-se i participar en les mobilitzacions que es faran a diferents ciutats d’Espanya i d’arreu del món el 2 i 3 de desembre.
“Caminem amb la confiança que junts, i juntament amb altres xarxes i persones, podrem avançar en la construcció d’un món més just, sostenible i inclusiu”, demana Mans Unides.
I afegeix: “I que la cura integral del planeta, dels altres i de nosaltres mateixos, passa necessàriament per comptar amb un món habitable i un medi ambient sa que ens permeti construir relacions de justícia i solidaritat entre els pobles, i tenir cura de la dignitat de tots els éssers humans.”