El 7 de juliol del 2023 el bisbat d’Urgell va commemorar els 900 anys de la mort d’un dels seus bisbes més cèlebres: sant Ot, patró de la ciutat i de la parròquia de la Seu d’Urgell. Entre d’altres actuacions, va impulsar l’edificació de la catedral d’Urgell.
Un altre 900 aniversari que es commemora enguany al bisbat d’Urgell és la consagració de les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Va ser Ramon Guillem, bisbe de Roda-Barbastre, qui les va consagrar els dies 10 i 11 de desembre del 1123. Són considerades dues de les obres més emblemàtiques del romànic català, tant pel que fa a l’arquitectura com per les pintures murals, actualment conservades al Museu Nacional d’Art de Catalunya. L’any 2000 van ser inscrites a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco juntament amb la resta d’esglésies romàniques de la Vall de Boí.
Però més enllà de la història, l’art, la cultura o fins i tot la política —ja sabem que el període històric que ens ocupa estava molt marcat per trifulgues de tipus més aviat espuri—, del que ens parla el testimoni de sant Ot, o la consagració de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, és de la fe i de les arrels cristianes de Catalunya.
Més de mil anys de cristianisme a Catalunya han deixat un pòsit meravellós de patrimoni cultural i artístic que no s’entén sense la voluntat que hi ha al darrere d’exalçar la fe cristiana. Tant en les esglésies romàniques de la Vall de Boí, com en la basílica de la Sagrada Família, per posar-ne dos exemples distanciats en el temps, veiem com un nervi diví recorre el patrimoni de casa nostra.
Com deia el recordat Francesc Pardo, bisbe de Girona, en els deu anys de Catalonia Sacra (projecte conjunt dels deu bisbats amb seu a Catalunya per dinamitzar el patrimoni cultural de l’Església), “aquest patrimoni, essent com és fruit de la inculturació de la fe a Catalunya, esdevé també un mitjà de presència de l’Evangeli al llarg de la història i en els nostres dies”.