“La imatge, la tilma, les roses, aquest és el missatge. Així de senzill, sense glossa, juntament amb la seguretat que Ella és la mare, que és aquí. I aquest missatge ens defensa de tantes ideologies socials i polítiques amb les quals tot sovint es fa servir la realitat guadalupana per fonamentar-se, justificar-se i guanyar diners. El missatge guadalupà no tolera ideologies de cap mena. Només la imatge, la tilma, les roses.”

Així s’ha expressat el papa Francesc en l’homilia de la santa missa que ha presidit en memòria de la Mare de Déu de Guadalupe, patrona de Mèxic, celebrada el 12 de desembre a la basílica de Sant Pere.

“És la imatge de la primera deixebla, de la mare dels creients, de la mateixa Església”

En adreçar-se als més de tres mil fidels i pelegrins que s’han aplegat a la basílica, el Papa els ha dit que la imatge de Maria impresa en la tilma “és la imatge de la primera deixebla, de la mare dels creients, de la mateixa Església, que queda impresa en la humilitat d’allò que som i tenim, que no val gaire, però que serà una cosa gran als ulls de Déu”.

La tilma és la túnica de sant Joan Dídac en què va quedar impresa la imatge de Maria el 1531. Recordem que quan tenia uns 50 anys, el mexicà Joan Dídac Cuauhtlatoatzin es va convertir al cristianisme gràcies a la predicació dels missioners franciscans. Al cap d’un temps va rebre una visió de la Mare de Déu amb el missatge que en el lloc de l’aparició s’hi construís una església en honor seu. Va començar així la veneració a la Mare de Déu de Guadalupe, patrona de Mèxic i d’Amèrica Llatina. Joan Dídac Cuauhtlatoatzin va ser canonitzat el 2002 per Joan Pau II.

El papa Francesc ha pronunciat la seva primera homilia des de la missa celebrada amb motiu de la Jornada Mundial dels Pobres del 19 de novembre. Una inflamació pulmonar el va obligar, des del 25 de novembre, a reduir l’agenda i limitar les intervencions.

L’encarregat de presidir la pregària eucarística a l’altar ha estat el cardenal nord-americà Robert Francis Prevost, president de la Pontifícia Comissió per a l’Amèrica Llatina. També hi era el seu predecessor, el cardenal Marc Ouellet.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!