El Papa avisa dels perills que el mal ús de la Intel·ligència Artificial pot comportar per a la pau i la supervivència humana, i demana esforços perquè aquesta tecnologia pugui contribuir a la resolució dels conflictes i les injustícies.
Ho diu així en el missatge per a la Jornada Mundial de la Pau, que s’ha fet públic aquest dijous.
Amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau, que l’Església catòlica celebra l’1 de gener, Francesc reflexiona sobre els progressos tècnics i científics i la Intel·ligència Artificial.
Recorda que, “per una banda això ha posat remei a innombrables mals que afectaven la vida humana i causaven grans patiments”.
Però també avisa que aquests avenços han fet possible “un control sobre la realitat, mai vist fins ara, i estan posant a les mans de l’home una vasta gamma de possibilitats, algunes de les quals representen un risc per a la supervivència humana i un perill per a la casa comuna”.
PAPA FRANCESC
“Que el ràpid desenvolupament de formes d’intel·ligència artificial no augmenti les ja nombroses desigualtats i injustícies presents arreu del món, sinó que ajudi a posar fi a les guerres i els conflictes, i a alleujar les nombroses formes de patiment que afecten la família humana”
En aquest missatge per a la Jornada Mundial de la Pau, el Sant Pare apunta igualment que “les tecnologies que utilitzen un gran nombre d’algorismes poden extreure, dels rastres digitals deixats en Internet, dades que permeten controlar els hàbits mentals i relacionals de les persones amb finalitats comercials o polítiques, sovint sense que ells ho sàpiguen, fet que limita el seu exercici conscient de la llibertat d’elecció”.
En aquesta línia, destaca que la Intel·ligència Artificial “promet, per exemple, un estalvi d’esforços, una producció més eficient, transports més àgils i mercats més dinàmics, a més d’una revolució en els processos de recopilació, organització i verificació de les dades”.
Sobre l’habilitat d’alguns dispositius de produir textos, el Bisbe de Roma subratlla que això “no és garantia de confiança, ja que aquests aparells poden generar afirmacions que a primera vista semblen plausibles, però que en realitat són infundades o delaten prejudicis”.
El Papa diu que “això crea un seriós problema quan la intel·ligència artificial s’utilitza en campanyes de desinformació que difonen notícies falses i porten a una creixent desconfiança cap als mitjans de comunicació”.
Francesc explica, en aquest missatge per a la Jornada de la Pau, que “la gran quantitat de dades analitzades per les intel·ligències artificials no és garantia d’imparcialitat”.
Igualment comenta que, “quan els algorismes extrapolen informacions, sempre corren el risc de distorsionar-les i, per tant, de reproduir les injustícies i els prejudicis dels ambients en què s’originen”.
Una altra de les preocupacions del Pontífex és l’impacte que les noves tecnologies poden tenir a l‘àmbit laboral, ja que “treballs que en un temps eren competència exclusiva de la mà d’obra humana són ràpidament absorbits per les aplicacions industrials de la intel·ligència artificial”.
Entre els perills exposats pel Papa, hi ha el sector de l’armament amb els sistemes d’armes autònoms.
PAPA FRANCESC
“És imperiós garantir una supervisió humana adequada, significativa i coherent dels sistemes d’armes”
En la mateixa línia, el Sant Pare fa una crida a “no ignorar la possibilitat que armes sofisticades acabin en mans equivocades facilitant, per exemple, atacs terroristes o accions dirigides a desestabilitzar institucions de govern legítimes”.
A més, afirma que “les aplicacions tècniques més avançades no s’han de fer servir per facilitar la resolució violenta dels conflictes, sinó per pavimentar els camins de la pau”.
Com a conclusió, Francesc expressa la seva esperança “que aquesta reflexió animi a fer que els progressos en el desenvolupament de formes d’intel·ligència artificial contribueixin, en definitiva, a la causa de la fraternitat humana i de la pau”.