Aquest divendres Càritas diocesana de Barcelona ha presentat l’informe Una ajuda que no arriba, on analitza les dificultats per accedir a les prestacions d’ingressos mínims.
L’informe s’ha fet a partir d’entrevistes individuals i en grups de discussió de persones ateses per Càritas que han rebut o reben la Renda Garantida de Ciutadania i/o l’Ingrés Mínim Vital.
La responsable d’anàlisi social i incidència de Càritas Barcelona, Miriam Feu, ha volgut destacar l’admiració per “les persones d’extrema vulnerabilitat que continuen lluitant dia a dia per tirar endavant”.
El treball de Càritas constata que la societat no ho posa fàcil a aquestes persones: sistema socioeconòmic que genera desigualtats, ingressos més deteriorats i despeses impactades per la inflació i “un sistema de prestacions que no es focalitza en els grups més vulnerables”, ha constatat Feu.
MIRIAM FEU, responsable anàlisi social i incidència Càritas Barcelona
“Només un 8,2% de les famílies ateses per les deu Càritas amb seu a Catalunya perceben la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital”
En aquest sentit, Miriam Feu ha subratllat que aquestes dues prestacions “són la darrera xarxa de protecció de les persones”.
També ha assenyalat les dificultats en l’accés a les prestacions i la seva quantitat insuficient. Un dels punts en els quals ha insistit és la necessitat de fer compatible la Renda Garantida de Ciutadania amb totes les rendes del treball.
Des de Càritas es proposa, entre altres aspectes, fer arribar les prestacions a col·lectius que actualment no hi poden accedir i demana “una política d’habitatge accessible i assequible, i una política de protecció a les famílies amb infants i adolescents”, en paraules de Miriam Feu.
El director de Càritas diocesana de Barcelona, Eduard Sala, ha començat la seva intervenció amb una declaració contundent: “No ens ho imaginàvem.”
“No ens imaginàvem tornar a repetir la situació del 2022, no ens imaginàvem un 21% d’augment de llars ateses”, ha dit mentre anava desgranant algunes dades. Algunes de tan preocupants com que “ja són set de cada deu les llars que atenem que no viuen en un habitatge digne. No parlem de números, sinó de noms concrets”.
Eduard Sala ha manifestat que l’ajuda no arriba: “Ni en el quant, ni en el quan, ni en el qui.” Segons el director de Càritas Barcelona, “cobrar prestacions d’ingressos mínims no fa que les persones puguin sortir de la situació de pobresa i exclusió”, per això demana “compatibilitat amb la realitat actual del mercat laboral i les seves característiques”, entre altres peticions.
EDUARD SALA, director Càritas Barcelona
“Les prestacions d’ingressos mínims no arriben a tothom que les necessita. El 60% de les llars a Catalunya en pobresa severa queden excloses”
I ho deia amb una metàfora molt gràfica: “És com autobús que deixa molta gent a la cuneta, molta gent no pot pujar en aquest autobús.” Es tracta d’un sistema “lent, difícil de comprendre i que arriba tard”.
La presentació ha servit també per donar a conèixer la campanya de Nadal de Càritas “Fes que aquest Nadal s’ompli de petits miracles”, que incideix en les dificultats que una de cada tres llars catalanes tenen per afrontar els subministraments, el menjar o el lloguer.
Aquest diumenge es farà una col·lecta extraordinària a les parròquies a favor de Càritas Barcelona.
Precisament, l’arquebisbe de Barcelona i president de Càritas Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, ha fet una crida a no apartar la mirada dels pobres, com demanava el Papa en la darrera Jornada Mundial dels Pobres.
JOAN JOSEP OMELLA, president Càritas Barcelona
“No podem quedar-nos de braços plegats, ja que la vocació de tot cristià, de tota la societat, ha de ser la d’implicar-se en els problemes que ens afecten a tots”
Així, el cardenal s’ha preguntat què estem fent perquè tothom tingui reconegut i garantit el dret a l’habitatge, al menjar, a la feina… I ha destacat que “necessitem un compromís polític i legislatiu seriós i eficaç. Ajudes com l’Ingrés Mínim Vital o la Renda Garantida de Ciutadania han de servir a les persones per sortir de la seva situació de pobresa, i que puguin ser més accessibles per tots aquells que les necessiten”.
En aquest temps de Nadal, el cardenal Omella ha convidat a “solidaritzar-nos tots, per crear una societat més humana i esperançada”.