Aquest Nadal del 2023 el pessebrisme commemora els vuit-cents anys del primer pessebre, el que representà sant Francesc d’Assís la nit de Nadal del 1223 a la població italiana de Greccio. Aquest fet és considerat el moment fundacional de la tradició pessebrística, en el qual sant Francesc es proposà de donar vida i expressió plàstica al fet històric de la humanització de Déu en el naixement del seu Fill.
Per tal de commemorar els vuit-cents anys del primer pessebre, fora bo que la comunitat educativa continuï promovent i fent visible la tradició del pessebre en totes les seves expressions; que continuï impulsant la creació de les diferents escenes que el formen, com l’Anunciació, el Naixement, l’Adoració dels pastors o l’Epifania. Fer el pessebre a diferents espais de l’escola és fer present la Bona Notícia del Naixement, l’amor i la solidaritat. És una gran oportunitat per apropar als alumnes el missatge de l’Evangeli i perquè descobreixin el significat del Nadal i el puguin viure. L’esperança, l’amor i el compromís amb nosaltres mateixos i amb els altres són valors que ens posen a caminar per la molsa del pessebre, ens posen en camí cap a Betlem!
Aquest fet històric motivà la carta apostòlica del papa Francesc Admirabile signum, sobre la importància catequètica dels pessebres i ens anima a fer-ne a la llar i a les nostres escoles, a seguir amb aquesta tradició que ens continua commovent perquè posa de manifest la tendresa de Déu que, sent el Creador, “baixa a la nostra petitesa”. Al pessebre trobem animals, pastors, un cel estrellat, rius i muntanyes perquè “tota la creació participa de la vinguda del Messies”.
En contemplar les diverses escenes, el pessebre ens convida a sentir-nos implicats en la història de la salvació, plenament contemporanis de l’esdeveniment que es fa viu i actual en els més diversos contextos històrics i culturals. El pessebre és com un Evangeli viu que convida els homes a posar-se en camí cap a Crist, que s’ha fet home per trobar-se amb cada persona humana.