La Universitat de Deusto i el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) han presentat, amb motiu del Dia Internacional de les Persones Migrants, Vides acompanyant vides.
Es tracta d’una investigació acadèmica fruit d’un treball col·laboratiu que identifica i sistematitza el model d’acollida comunitària que les entitats socials jesuïtes duen a terme amb persones migrants i refugiades.
L’informe és el resultat d’un treball de cocreació entre l’equip de Treball Social de la Facultat de Ciències Socials i Humanes de la Universitat de Deusto i les organitzacions que formen part de la xarxa estatal de SJM i que acompanyen les persones migrants en diferents contextos locals sobre el projecte d’Hospitalitat.
El document subratlla la particularitat d’aquest model d’acollida comunitària, el nucli d’intervenció social del qual està format pel triangle que formen les persones i famílies acompanyades; els equips tècnics i professionals de l’entitat social, i la comunitat d’acollida formada fonamentalment per voluntaris.
Vides acompanyant vides recull els principis en els quals se sustenta el model d’acollida comunitària: treball amb les persones excloses, fraternitat, justícia i col·locar la persona al centre
El document analitza les diferents fases de la metodologia en els processos d’acollida comunitària: des de la primera acollida i valoració fins a l’avaluació i el tancament dels itineraris, passant per la proposta específica i el mateix procés d’intervenció, sustentat en un compromís mutu entre totes dues parts.
Prèviament a l’acte d’inauguració de l’informe, s’ha inaugurat Mambré Etxea, un recurs d’acollida per a persones migrants gestionat per la Fundació Ellacuría, fruit també de la dinàmica col·laborativa entre Deusto i SJM.