Promoguda per la Fundació Iluro, el dijous 14 de desembre, a l’Ateneu de Mataró, va tenir lloc la conferència titulada Simbolisme de les figures del pessebre, que, en ocasió dels vuit segles del Nadal de Greccio, va pronunciar l’arxiver dels caputxins, fra Valentí Serra. Albert Dresaire, reconegut estudiós del fenomen pessebrístic, va presentar aquest acte cultural.

Al llarg de la conferència, fra Valentí va analitzar el simbolisme de les principals figures del nostre pessebre, com ara la del pollastre, la del pastor de l’allioli de codony, l’herbolari o el pastor de les neus, que va relacionar amb Silvà; la filadora, que va vincular amb la mitològica Parca, entre moltes altres figures del nostre pessebre, sense oblidar les del bou i la mula, que sempre acompanyen les figures del naixement o “del Misteri”.

Al final de l’acte, els assistents van poder visitar la magnífica exposició de figures de pessebres modelades per figuraires de renom, com Martí Castells o Lluís Carratalà, on s’exposen una gran abundor d’àngels “de pessebre”. Destaca una expressiva figura de l’àngel dit popularment “de l’ou ferrat” i la d’un àngel amb posició orant que va modelar fra Marià d’Olot († 1987), religiós caputxí descendent de la família Vayreda d’Olot.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!