Tothom sap què és la Intel·ligència Artificial (IA)? O només se’n sent a parlar i el concepte ha crescut en l’imaginari de les persones? És evident que el terme IA, el qual va aparèixer a mitjans dels anys cinquanta del segle passat, ha envaït el nostre dia a dia sense que ens posem gaire d’acord en quin aspecte té. Quan va néixer la IA es definia com els “algorismes/programes/programari capaç de fer tasques que es consideressin intel·ligents”.

Ara l’objectiu de la IA és aconseguir sistemes que siguin capaços de resoldre problemes complexos amb menys dades i menys energia. I el cert és que cada cop hi ha més consciència de la necessitat de comprometre’s a aplicar la IA de manera ètica, és a dir, que la IA s’apliqui en benefici de les persones i de la societat.

A l’àmbit universitari, després de la irrupció de les eines basades en IA i la facilitat per part de tota la comunitat de tenir-hi accés, la Comissió d’Innovació Academicodocent de la Universitat Ramon Llull (URL) va veure la necessitat de crear un grup de treball especialitzat “per avançar-se a les repercussions i efectes d’aquestes eines a la docència i a l’àmbit acadèmic universitari”, afirma Elisabet Golobardes, vicerrectora d’Ordenació i Qualitat Acadèmica | Universitat Digital de la URL.

Així es com va néixer el 14 de març del 2023 el Grup de Treball sobre l’Impacte de les Eines basades en Intel·ligència Artificial Aplicades a la Docència (GTIEIAAD) de la URL, format per representants de totes les institucions de la URL.

El GTIEIAAD de la URL ha anat celebrant diferents sessions de treball al voltant de què és el ChatGPT, la legalitat, l’impacte mediambiental, l’ètica, la salut mental, entre d’altres. Fruit de la feina d’aquests nou mesos, el Grup acaba de proposar deu recomanacions per al bon ús de les eines basades en Intel·ligència Artificial que pretén ser un decàleg amb consells clau per fer-ne un ús responsable.

Les deu recomanacions són les següents:

—Actuem amb respecte i responsabilitat.

—Protegim la privacitat.

—Vetllem pel medi ambient.

—Incentivem el coneixement de les eines basades en IA.

—Despertem l’esperit crític.

—Garantim l’equitat i la no discriminació.

—Encoratgem la interacció humana.

—Utilitzem la IA com a eina.

—Assegurem la veracitat de la informació.

—Promoguem la transparència.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!