Nascuda a Mataró, M. Dolors Fernàndez Alegre està casada i és mare de família. Ha exercit d’educadora d’infants en una escola bressol i a l’Ajuntament de Mataró en diferents responsabilitats en els àmbits de joventut, serveis socioculturals, agermanaments, acollida i cooperació internacional. Ha estat monitora d’esplai i animadora de grups de joves i de pares de catequesi familiar. Participa a les pregàries mensuals de Taizé que es fan a Mataró i canta a la coral “La Perla de l’Havana”. Coordina la delegació de Justícia i Pau del Maresme des de l’any 2000. Forma part de la Junta de Càritas Interparroquial de Mataró, del Consell Pastoral de l’Arxiprestat de Mataró i és membre de la Comissió gestora de la Missa de les Santes. En l’àmbit comunicatiu, coordina el programa Amb una mirada nova de Ràdio Mataró i participa en el programa Creure Avui de Televisió de Mataró. És presidenta de Justícia i Pau des de l’any 2022.

Justícia i Pau és una entitat cristiana que té com a finalitat la promoció i defensa dels drets humans, la justícia social, la pau, la solidaritat i la protecció de la naturalesa. Com realitza aquesta tasca?

La meva tasca com a presidenta és coordinar i animar perquè les diferents iniciatives que sorgeixin es puguin portar a terme, ja sigui buscant recursos materials, tècnics o econòmics. També treballem en xarxa, tant a nivell eclesial com social, amb les entitats que ens uneixen uns objectius comuns. Aquesta tasca es realitza conjuntament amb la Junta, els equips de voluntaris dels 4 eixos de treball que tenim i amb l’equip tècnic de l’entitat.

Tenim la gran sort de tenir presència territorial a Badalona, Collblanc, Sabadell, Sant Just Desvern, Terrassa i a la comarca del Maresme. Comptem amb una base de socis al voltant d’unes 400 persones i voluntaris que participen als diferents eixos per desenvolupar les activitats relacionades amb la solidaritat, els drets humans i la justícia global.

Fa més de 30 anys que Justícia i Pau col·labora amb centres educatius, associacions i altres entitats. Quines activitats i tallers ofereixen aquest any?

L’any 2023, en l’assemblea anual, es va aprovar el Pla estratègic 2023-2026 on es plantegen les línies de treball  a través de 4 eixos: Pau, diversitat i democràcia; Drets humans; Acompanyament penitenciari i Desenvolupament humà integral. Cada eix es desenvolupa tenint en compte aquests 4 apartats: investigació (estudis, documents); formació (interna i externa); incidència (a nivell eclesial i social); i treball en xarxa (amb entitats i organismes eclesials i socials). Aquests apartats es concreten en tallers i xerrades a escoles, entitats, administracions. També es fan estudis, assessorament, acompanyament i campanyes.

Tenim tres activitats que ja formen part del calendari anual de l’entitat:

Lliurament del premi Joan Gomis. D’una banda, a través d’unes bases de concurs, es premia una obra periodística i de l’altra, es premia la trajectòria periodística. 

La Setmana per la Pau Arcadi Oliveres. El seu objectiu és donar a conèixer un dels valors que l’Arcadi va promoure. Són actes oberts a la ciutadania, com la Pau al Cor, la Plaça del diàleg, una activitat adreçada als joves i l’acte d’inici de la Setmana.

La celebració de la Jornada Mundial per la Pau. Que la fem coincidir amb la trobada de Justícia i Pau.

Com podem avançar cap a un món més just, equitatiu i respectuós amb el medi ambient?

Només tenim un món per viure i conviure i mentre no entenguem que el benestar comú dependrà de les accions individuals i també de les accions dels governs, serà difícil poder avançar. Estem veient com cada dia augmenta la gent que no arriba al mínim per poder viure una vida digna, hi ha desplaçaments de persones per motius econòmics, conflictes bèl·lics, desnonaments… Hem de deixar que els pobles es puguin desenvolupar per facilitar la vida de la seva gent.

“Només tenim un món per viure i conviure i mentre no entenguem que el benestar comú dependrà de les accions individuals i també de les accions dels governs, serà difícil poder avançar”

A nivell de governs i organismes internacionals s’estan fent moltes cimeres però que no es concreten per fer un canvi en la manera d’actuar i també un canvi de mentalitat per resoldre aquestes desigualtats que existeixen a nivell mundial.

Cal que cadascú de nosaltres treballi des del lloc que li correspongui, essent menys consumidors, essent més solidaris, tenint cura de la terra i no explotant-la per interessos econòmics i essent conscients que el que cadascú fa individualment té una repercussió global; per tant, no s’hi val la frase tan sentida de “jo no puc fer-hi res”. Tenim un bon teixit social que es preocupa i treballa per acompanyar aquestes situacions de vulnerabilitat, però cal un canvi de polítiques socials per resoldre aquestes situacions que són estructurals i que afecten persones amb noms i cognoms. Com a societat, no en podem defugir. 

A què ens convida el papa Francesc en el seu missatge per a la 57a Jornada Mundial de la Pau? 

Crec que, com cada any, el Sant Pare amb el seu Missatge ens convida a reflexionar sobre un tema candent i d’actualitat. Aquest any, com no podia ser d’altra manera, ha abordat el tema de La intel·ligència artificial i la Pau.

Valora les extraordinàries conquestes de la ciència i la tecnologia per apaivagar el sofriment de la vida humana i també les oportunitats que presenten les noves tecnologies de la informació, però també ens fa reflexionar sobre el perill d’aquestes tecnologies si no hi ha uns principis que defensin la vida de l’individu, de la societat i l’estabilitat internacional i la pau.

Ens parla del progrés de la ciència i de la tecnologia com a camí cap a la pau. Ens parla del control i la pèrdua de llibertat de l’individu a través del control tecnològic. També ens diu que la tecnologia podrà sofisticar les armes de la guerra i com aquestes poden ser utilitzades. 

Expressa que la intel·ligència artificial ha d’afavorir el desenvolupament integral humà tenint en compte els nostres germans i germanes més vulnerables.

“El Papa xpressa que la intel·ligència artificial ha d’afavorir el desenvolupament integral humà tenint en compte els nostres germans i germanes més vulnerables”

En definitiva, demana que la intel·ligència artificial sigui utilitzada per fer un món més just i solidari on els pobles i les persones puguin viure en dignitat a la casa comuna de tots, que hem de cuidar i preservar. 

Justícia i Pau El Maresme, amb altres entitats, organitza la Trobada Interreligiosa “Racó de la Pau”. En què consisteix?

Des de fa més de 20 anys que la delegació del Maresme va decidir treballar pel diàleg interreligiós en un inici amb la comunitat musulmana d’Alhouahda. L’any 2010 i amb motiu de la crida del Papa a celebrar la Jornada Mundial de la Pau cada 1 de gener, les dues comunitats vàrem acordar fer un acte per celebrar-ho a Mataró. L’any 2012, amb el suport de l’ajuntament i d’altres entitats, es va inaugurar el Racó de la Pau al Parc Nou de la ciutat on es va plantar una olivera i una placa commemorativa i cada any el tercer diumenge del mes de gener hi fem la trobada. Durant aquests anys hem sumat a la convocatòria altres grups i entitats. L’acte consisteix en lectures, pregàries i cants que cada comunitat o grup escull sempre lligat amb la pau i es llegeix un resum del missatge que el Sant Pare escriu amb motiu de la Jornada Mundial de la Pau. Aquesta trobada vol ser un petit gra de sorra que mostra que cal buscar allò que ens uneix per treballar conjuntament.

En un món ple de guerres, què podem fer perquè hi hagi pau?

Hem de ser conscients que la guerra és l’expressió del fracàs de la resolució dels conflictes. La guerra no té cap aspecte positiu: és la destrucció de vides humanes i de pobles i, a més, genera frustració. En la guerra, tothom hi perd. 

“La guerra no té cap aspecte positiu: és la destrucció de vides humanes i de pobles i, a més, genera frustració”

Hem d’educar i conscienciar que els conflictes s’han de resoldre de manera no violenta i a través del diàleg. Per això hem d’educar la societat en la resolució dels conflictes de manera pacífica i evitar, davant dels problemes o conflictes, polaritzar la societat. 

La pau comença per un mateix. Com es treballa la pau interior?

La pau interior es treballa des del silenci, la pregària i el repòs per trobar l’essència de la vida i poder transmetre serenor i pau als del nostre costat. Sense aquesta pau interior ens serà difícil poder ser testimonis de pau i reconciliació en un món cada vegada més polaritzat.

Quins reptes i oportunitats ens presenta el nou any?

Primer de tot, amb optimisme i essent conscients que els reptes i les oportunitats que deixem l’any 2023 els hem de continuar treballant aquest any 2024 amb esperança. Cal tenir confiança i esperança en l’ésser humà i en la societat per caminar cap a un món on es respectin els drets i la dignitat que tothom té en néixer. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!