El Museu de Lleida presenta l’exposició “Art i Ciència. Salvador Dalí–Joan Oró”, inclosa en la celebració de l’Any Joan Oró. Presenta obres inèdites, cedides per la Fundació Joan Oró, a més d’un conjunt de gravats del fons Gelonch Viladegut. A la mostra, ubicada a l’espai del Cor, hi ha pintures, gravats, fotografies, llibres i altres documents, i també un fragment de la pel·lícula Dimensió Dalí. Comissariada pel crític d’art Josep Miquel Garcia, es pot visitar fins al proper 14 de gener.

L’exposició parla, d’una banda, de la relació que van mantenir durant anys el científic lleidatà Joan Oró i l’artista Salvador Dalí, i de l’altra, d’un conjunt d’artistes que s’aproximen a la ciència a través de l’art.

El vincle entre Oró i Dalí ja es coneixia, però la consulta del fons de l’arxiu personal del científic, facilitada pels seus hereus, ha permès construir un discurs innovador sobre aquesta relació, mitjançant obres, fotografies, llibres i altres documents. La Fundació Joan Oró ha cedit materials del seu arxiu familiar, inclosos alguns originals mai abans exposats, de les obres que Dalí va dedicar personalment a Joan Oró.

Salvador Dalí es va començar a aproximar a la ciència arran de l’efecte que li va produir la notícia de l’esclat de la bomba atòmica, i va seguir interessant-se en temes com la divina proporció, la mística nuclear o les descobertes entorn de l’ADN. A Nova York coneix Joan Oró, que li proporciona llibres i articles sobre temes científics; a canvi, Dalí il·lustra diverses iniciatives del científic lleidatà, que es presenten per primera vegada aplegades en aquesta mostra.

El vincle Oró–Dalí va perdurar al llarg dels anys. El punt final el trobem al recordatori del funeral de Joan Oró, on es reproduïa, a la coberta, l’obra daliniana L’escala de Jacob, com un vincle entre el cel i la terra.

L’altra part de l’exposició aplega un conjunt de gravats, pertanyents al fons Gelonch Viladegut, d’artistes que s’aproximen a la ciència a través de l’art. S’hi parla d’art axiomàtic, o quan les teories de la interacció dels colors i les formes desenvolupen un art analític al segle XX. També s’hi posa en relleu el binomi intuïció i ciència, o quan les lectures científiques fonamenten noves aproximacions artístiques sobre el temps i la matèria.

Amb aquesta mostra, el Museu de Lleida s’incorpora i participa, un cop més, en una celebració de caràcter nacional amb vinculació amb les terres de Ponent, com és, en aquesta ocasió, l’Any Joan Oró. A més, el museu continua documentant, difonent i exhibint el fons Gelonch Viladegut, dipositat pel seu propietari l’any 2020. S’ha publicat un catàleg de la mostra, el número 5 de les publicacions sobre el fons Gelonch Viladegut.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!