L’ONU ha proposat que el decenni 2020-2030 es dediqui a l’envelliment saludable. Es tracta d’una campanya que convida tots els països del món a promoure iniciatives per millorar la vida de les generacions més ancianes, tenint en compte la destacada rellevància ―no només social, sinó també numèrica― que aquestes assumeixen cada vegada més a causa del nombre de persones d’edat avançada.
Aquesta és una situació totalment nova a nivell mundial perquè mai fins ara no hi havia hagut tantes persones vives de més de 65 anys: actualment són 700 milions i arribaran a ser-ne 1.500 el 2050. Les Nacions Unides, en l’àmbit de la dècada dedicada a l’envelliment saludable, publiquen un informe anual, i el d’enguany inclou una sèrie d’estudis de casos que descriuen experiències d’arreu del món que demostren tenir un plantejament eficaç davant del tema de l’envelliment saludable.
Entre ells, hi ha el programa Visca els Ancians de la Comunitat de Sant’Egidio, que va començar fa vint anys, el 2004, a Roma. Visca els Ancians, que ha arribat a moltes ciutats del món, entre elles Barcelona, és una proposta d’envelliment sa que es basa en la prevenció de les conseqüències de la fragilitat que sol afectar la vida dels més vells i en la participació de tots, ancians i no ancians, en una xarxa de relacions per fer front a l’aïllament social, fenomen que duu associat un augment de la mortalitat.