El bisbat de Lleida ha incorporat el sacerdot colombià José Jesús Gómez Ospina, que va arribar el 9 de gener a Lleida, i que ha estat presentat pel bisbe Salvador a la resta de preveres en el recés mensual que es fa a l’Acadèmia Mariana, per ajudar a reforçar les parròquies de la diòcesi durant els propers cinc anys.
L’arribada de Gómez Ospina és fruit d’un conveni amb l’arquebisbat de Cali, d’on en els darrers anys ja han vingut altres sacerdots. Gómez té 62 anys, va néixer a El Dovio Valle (Colòmbia) i va ser ordenat prevere el 2003.
Té el Batxillerat en Filosofia, és teòleg per la Universitat Bolivariana de Medellín, llicenciat en Ciències Religioses per la Universitat Lumen Gentium i diplomat en Comunicació Social per la Universitat Xaveriana.
El nou mossèn tindrà un període d’adaptació i coneixement de la diòcesi abans no li sigui assignada una parròquia. Entre d’altres aspectes, ha començat ja l’aprenentatge del català.
“L’arquebisbe de Cali va fer una crida per si hi havia mossens que volien anar a Espanya i vaig acceptar perquè m’interessa conèixer aquesta cultura“, afirma Gómez, que remarca el fet que el conveni entre l’arquebisbat de Cali i el bisbat de Lleida “respon en part a la manca de sacerdots a Espanya, tot i que aquesta és una mancança que hi ha a tot el món i en totes les religions”.
Durant la seva etapa com a sacerdot a Cali ha estat a càrrec de les parròquies de Nostra Senyora d’Aigua Blanca, Nostra Senyora de l’Alegria, de la parròquia de Sant Agustí i de Sant Felip Apòstol.
Abans de venir a Lleida, Gómez explica que “havia estat a Madrid i a Roma i ara aprofitaré la meva estada aquí per a conèixer alguns països i estudiar pel meu compte neurociència, ja que hi ha molts descobriments científics sobre el cervell que m’interessen”.
Al respecte, vol descobrir “aquesta part que desconeixem per aprofitar-la al màxim per ajudar a les persones” i “com incorporar la Paraula de Déu als elements nous que ens dona la ciència”.
Gómez és conscient que actualment el seu principal repte és aprendre català, tot i que abans de venir ja va aprendre algunes paraules, com les salutacions o alguns tipus de menjar.
“De fet, un dels meus primers deures és que una voluntària del bisbat m’ensenyi a fer missa i a llegir en català”, assegura. Tot i això, reconeix que també haurà d’adaptar-se al fred de Lleida i a la distància amb el seu país.